Zdaj si lahko odlične sušene paradižnike narediš kar sama doma - brez posebnih pripomočkov.
Sušeni paradižniki veljajo za pravo specialiteto in to čisto upravičeno, saj z njihovo pomočjo lahko popestrimo marsikatero jed; zaradi njih sendviči postanejo bolj sočni, solate bolj sladke, čudovito se podajo tudi v kakšne testeninske omake ali zelenjavne rižote. Skratka, načinov, kako jih lahko uporabiš v svoji kuhinji, ti zlahka ne bo zmanjkalo.
Preberi še:
- Nikoli ne bi uganile! Ilka Štuhec se je po dolgem času javila in razkrila, da je ... (FOTO)
- Princesa Kate Middleton nepričakovano ujeta v javnosti (in to pri nadvse nenavadnem početju
Če si do zdaj mislila, da jih sama doma ne moreš pripraviti, potem te postopek, ki smo ga našle na kulinaričnem blogu Urške Fartelj (220 stopinj poševno) morda prepriča v nasprotno. Urška se v teh dneh namreč mudi na morju, svojim sledilcem pa je v Insta zgodbi razkrila, kako se sušenja paradižnika vsako leto loti sama. In potrebovala boš le nekaj kulinaričnih sestavin in pečico.
Za pol kilograma slivovega paradižnika boš potrebovala:
- 1 dcl olivnega olja
- 4 stroki česna
- žlička origana
- sol
- olivno olje za shranjevanje v kozarce
Tako pa paradižnik lahko posušiš sama:
Narezane paradižnikove polovičke najprej postavi na pekač in jih obrni navzgor ter premaži s polivko iz olivnega olja, strtega česna in origana. Vsako polovičko paradižnika še malo osoli. Zdaj začni s sušenjem paradižnika v ventilacijski pečici na 130 stopinjah. To naj traja kakšno uro, potem pa temperaturo zmanjšaj na 100 stopinj (ali manj, odvisno od pečice). Paradižnike pri tej temperaturi suši, dokler niso posušeni.
Čas sušenja je odvisen od debeline paradižnika in seveda želje, kako dobro posušen paradižnik želiš ustvariti. Na čas sušenja vpliva tudi količina polivke, ki si jo polila preko paradižnikov - več, kot jo je, daljši bo čas sušenja. Če paradižnik med sušenjem spusti preveč vode, jo vmes odlij in tako skrajšaj čas sušenja. Zdaj je čas, da pripraviš čiste sterilizirane kozarce. Te napolni s suhim paradižnikov in jih zalij z olivnim oljem. Po tem jih hrani v temnem in zaprtem prostoru. "Jaz imam za bruskete rajši, če paradižnik ni do konca sušen, ampak je v sredini še malo mehak in ima tak sladko kiselkast okus," je v svojem blogu še zapisala Urška.
Novo na Metroplay: “Sodelovanje z Rickom Owensom, to je res ogromen dosežek" | Tanja Vidic, Elle modna oblikovalka 2024