Čakaj, saj veš, kako preprosto si doma sama narediš domačo Vegeto, kajne? (RECEPT)

29. 9. 2024
Deli
Domačo Vegeto lahko sama pripraviš brez večjega truda. (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako boš lahko svoje jedi začinjala po mirni volji - brez slabe vesti in spraševanja, kaj si v resnici dala na krožnik. 😉 

Verjetno si tudi sama že opazila, da so jedi brez pravih začimb precej dolgočasne, se strinjaš? Prav zato velikokrat posežemo po vnaprej pripravljenih začimbnih mešanicah, ki pa so navadno prepolne soli in ojačevalcev okusa, ki na tvoje zdravje potrjeno ne vplivajo ravno najbolje. Prav zato smo se ta vikend navdušile nad receptom za domačo začimbno mešanico, ki so ga objavili ustvarjalci portala Odprta kuhinja. 

Te morda zanima tudi:

Kot so zapisali na omenjenem portalu, je osnova za takšno domačo začimbno mešanico jušna zelenjava, kot je korenje, peteršilj, gomoljna in listna zelena, čebula in česen, por, mirne vesti pa lahko svojo mešanico popestriš tudi s  cvetačo, papriko in drugo zelenjavo, ter tudi zelišči. Dodati boš morala tudi malce soli in popra, ter po okusu tudi čili ter žlico ali dve kurkume.

Skratka, pri izbiri zelišč in zelenjave si lahko daš duška in uporabiš vse, kar ti je všeč, izogibaj se le zelenjave, ki vsebujejo veliko vode, kot je kumara, paradižnik ali bučka. Vnaprej si lahko pripraviš tudi različne mešanice, kot je mediteranska ali mesna različica, pri tem pa se poigraj z raznoliko uporabo zelišč, ki bodo tvoji mešanici dodala piko na i.

Čakaj, saj veš, kako preprosto si doma sama narediš domačo Vegeto, kajne? (RECEPT)
Profimedia

Izvoli recept, kako si začimbno mešanico lahko pripraviš sama: 

Potrebovala boš:

  • 0,5 kg korenja
  • 0,5 kg gomoljne zelene
  • 0,5 kg čebule
  • 0,5 kg peteršiljeve korenine
  • 1 glava česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • šop svežih zelišč (peteršilj, drobnjak, timijan, bazilika ...)
  • 1 žlica kurkume
  • 2–3 žlice soli

Tako pa jo pripraviš:

  1. Zelenjavo najprej očisti, osuši in drobno seseklja.
  2. Zdaj jo posuši v sušilniku za zelenjavo. Če tega nimaš, lahko mirne vesti uporabiš pečico, ogreto na 50 stopinj. Tako pripravljeno zelenjavo v pečici pripravljaj dokler iz nje ne izhlapi vsa voda.
  3. Zelišča operi in posuši, jo sesekljaj in prav tako posuši.
  4. Na koncu vse zmešaj, stresi v multipraktik in zmelji do želene strukture.
  5. Posebej zmešaj sol in kurkumo, dodaj zmleto zelenjavo in zelišča ter dobro premešaj.
  6. Nadevaj v sterilne steklene kozarce in dobro zapri.

Pa veselo ustvarjanje v kuhinji! 

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"