RECEPT: Če danes ostaneš doma, lahko pripraviš sanjsko pecivo iz pekača, ki bo v hipu zmanjkalo

26. 10. 2024
Deli
Danes se lahko lotiš priprave slsatnega peciva iz jabolk. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jabolko, vanilijeva krema in slasten biskvit? Ja, prosim! 😍

Jesen je zagotovo čas sladic iz jabolk. V Sloveniji jabolka seveda najpogosteje pripravljamo v obliki jabolčnega zavitka ali standardne jabolčne pite, tokrat pa smo na spletni strani okusno.je naletele na čudovit in preprost recept za jabolčno pecivo iz pekača, ki poleg sladkih jabolk, cimeta in biskvita vključuje še slastno vanilijevo kremo. 

Te morda zanima tudi:

Se ti sliši slastno! Saj tudi je - in kot obljubljajo ustvarjalci prej omenjene strani, bo pecivo zmanjkalo v trenutku!

Za pripravo boš potrebovala:

Za testo:

- 470 g moke
- 1 ščepec soli
- 2 žlički sode bikarbone
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 90 g sladkorja v prahu
- 270 g na kocke narezanega hladnega masla

Za kremo:

- 4 jajca
- 110 g sladkorja 
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 vrečki vanilijevega pudinga (prah)
- 870 ml mleka
- 110 g masla

Za nadev pa še:

- 1,3 kg jabolk
- 4 do 5 žlic sladkorja (navaden ali rjavi)
- 2 žlički mletega cimeta

Tako pa ga pripraviš:

Začnemo s pripravo krhkega testa. Če ga boš pripravljala brez pomoči kuhinjskega robota, začni s presajenjem moke, sode bikarbone in sladkorja v prahu. Tem trem sestavinam nato dodaj še vanilijev sladkor ter vse skupaj dobro premešaj. 

Zdaj dodaj še na kocke narezano hladno maslo in ga s prsti vgneti v suhe sestavine. Ko nastane drobtinam podobna tekstura, dodaj jajce in rumenjak. Sestavine s hladnimi rokami na hitro zgneti, da nastane enotno testo.

Testo zdaj oblikuj v večjo kepo, jo zavij v prozorno folijo za živila in za eno uro shrani v hladilnik. 

Zdaj je čas za pripravo kreme.

V skledo najprej dodaj jajca, ki jih skupaj z navadnim in vanillijevim sladkorjem z električnim mešalnikom penasto umešaj. Jajcem nato primešaj vanilijev ekstrakt in puding v prašku.

RECEPT: Če danes ostaneš doma, lahko pripraviš sanjsko pecivo iz pekača, ki bo v hipu zmanjkalo

Za mešanje uporabi ročno metlico, da nastane gladka zmes brez grudic. Nato primešaj še polovico količine mleka.

Preostanek mleka zdaj vlij v kozico in ga zavri. V vroče mleko med nenehnim mešanjem v počasnem curku vmešaj mešanico jajc, sladkorja, mleka in praška za puding. Med nenehnim mešanjem kuhaj na zmernem ognju toliko časa, da se krema primerno zgosti. 

V še vročo kremo vmešaj na koščke narezano hladno maslo. Kremo na dotik (da se na površini ne naredi skorjica) pokrijemo z živilsko folijo in pusti, da se počasi ohladi. 

Med tem lahko olupiš in s strgalnikom naribaš jabolka. Dodaj sladkor in mleti cimet ter vse skupaj dobro premešaj.

RECEPT: Če danes ostaneš doma, lahko pripraviš sanjsko pecivo iz pekača, ki bo v hipu zmanjkalo

Zdaj pa moraš pecivo še sestaviti skupaj:

Ohlajeno testo odvij in ga prereži na pol. Pekač obloži s peki papirjem. Vanj zdaj s pomočjo strgalnika grobo naribaj polovico testa. Testo nato obloži z jabolki, ki jih predhodno z rokami dobro ožemi, da ne bodo spustila preveč tekočine. Jabolka prekrij s kremo in jo enakomerno razporedi po površini. Po kremi zdaj grobo naribaj preostanek testa.

Pecivo peci na 180 stopinj Celzija, približno 45 minut. Pečeno je, ko se testo po vrhu zlato rjavo obarva.

Pa dober tek!

Kdo bi si mislil? Ta znani Slovenec je sin zelo znanega obraza s POP TV-ja (FOTO)

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču