Strokovnjaki razkrivajo: So cvrtniki na vroč zrak (air-fryer) res bolj zdravi? Preveri!

Cvrtniki na vroč zrak so v zadnjih letih postali nepogrešljiv aparat v številnih gospodinjstvih. Pa je njihova uporaba res tako v redu, kot mislimo? 

6. 5. 2024
Strokovnjaki razkrivajo: So cvrtniki na vroč zrak (air-fryer) res bolj zdravi? Preveri! (foto: Profimedia)
Profimedia

V zadnjih letih so številne gospodinje uporabo friteze, pečice in celo mikrovalovne pečice zamenjale s cvrtnikom na vroč zrak. V le enem kuhinjskem aparatu se namreč skriva res veliko različnih možnosti uporabe, saj z njim lahko cvremo, pečemo in pražimo skorajda brez olja ter tako na zdrav, hiter in enostaven način pripravimo številne okusne jedi ali le pogrejemo hrano.

Ne spreglej:

Cvrtnik je v osnovi torej naprava, ki hrano hrano izredno vročemu zraku, ki zaradi vgrajenega ventilatorja znotraj aparata nenehno kroži. S tem se omogoča kuhanje pod podobnimi pogoji, kot smo jih navajeni pri tradicionalnem cvrtju, le da se pri tem zaradi minimalne količine dodane maščobe ustvarja manjše število kalorij. 

Italijanski Maldivi: čudovita plaža s pravili, ki vsem ne bodo všeč

Sliši se super, kajne? Vendar, ali je uporaba cvrtnika na vroč zrak res toliko bolj priporočljiva?

Glede na to, da hrana, pripravljena v cvrtniku na vroč zrak, potrebuje malo ali celo nič olja, da postane hrustljava, je zagotovo bolj zdrava alternativa katerikoli drugi obliki cvrtja, saj se v telo preko hrane vnese bistveno manj kalorij in maščob, kar je zate zagotovo bolj zdravo.

Kot so razkrili strokovnjaki, smo pred uporabo cvrtnikov na vroč zrak v Sloveniji pogosto uporabljali mikrovalovno pečico - predvsem za pogrevanje in pripravo zmrznjenih izdelkov - vendar naj bi ta povzročala škodljivo sevanje, zato hrana, pripravljena v njej, naj ne bi bila tako varna za uživanje. Po drugi strani se z uporabo mikrovalovne pečice prav tako ne da pripraviti tako hrustljavih jedi, kot si to lahko privoščimo z uporabo cvrtnika na vroč zrak.

Profimedia

Znanstveniki so na koncu ugotovili, da ...

... so cvrtniki na vroč zrak zdravi le toliko, kolikor je zdrava hrana, ki jo v njem pripravljaš. Stroka je tako zedinjena, da je njihova uporaba zagotovo boljša, kot uporaba klasičnih fritez oz. cvrtje hrane v ponvi na vročem olju, vendar tudi cvrtniki na vroč zrak ne bodo čudežno odstraniti nasičenih maščob iz izdelkov, kot je slanina ali zmrznjenih piščančjih perutničk.

Morda te zanima še: MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek? Zakaj ga že cel teden ni v oddaji? Se je poslovil?

Preberi tudi: Matej Zemljič zaradi TEGA razloga skoraj zavrnil nastop v prizoru (potreboval je prav posebno pomoč)