Končno je prišel čas v letu, ko lahko brez zadržkov uživamo v svoji najljubši poslastici, recept, ki vam ga predstavljamo danes, pa bi lahko postal vaš najljubši – preprost je, rolice pa tako mehke in slastne, da kar izginejo s krožnika.
Sestavine za testo:
- 3 žlice veganskega masla
- 1 zavitek organskega instant kvasa
- 1 skodelica navadnega nesladkanega mandljevega mleka
- 1 žlica organskega sladkorja
- 1/4 čajne žličke soli
- 3 skodelice večnamenske moke
Sestavine za nadev:
- 3 žlice stopljenega veganskega masla
- 1/4 skodelice organskega sladkorja
- 1/2-1 žlica mletega cimeta (po okusu)
Sestavine za preliv:
- 2 žlici veganskega masla
Sestavine za glazuro:
- preprost sladkor v prahu ali veganski preliv iz kremnega sira (glej recept spodaj)
Priprava:
- Mandljevo mleko in vegansko maslo segrevajte v ponvi (ali v skledi v mikrovalovni pečici v korakih po 30 sekund), dokler se ne stopita, vendar ne pusti, da zavreta.
- Odstavite z ognja in pustite, da se zmes ohladi na 43 °C (mora biti topla, a ne prevroča, sicer bo uničila kvas).
- Mešanico prestavite v večjo posodo za mešanje in potresite s kvasom. Pustite, da se aktivira 10 minut.
- Nato dodajte 1 žlico sladkorja in soli ter premešajte. Nato postopoma med mešanjem dodajajte moko, 1/2 skodelice (68 g) naenkrat (morda vam ne bo treba dodati celotne količine moke).
- Testo bo lepljivo. Ko je pregosto za mešanje, ga preložite na rahlo pomokano površino in gnetite približno minuto, dokler ne dobite zrahljane kroglice (pazite, da ne premešaš).
- Sperite posodo za mešanje, jo premažite z avokadom ali oljčnim oljem in vstavite testo nazaj.
- Pokrijte s plastično folijo in postavite na toplo mesto, da vzhaja približno 1 uro ali dokler se ne podvoji.
- Na rahlo pomokani površini testo razvaljajte v tanek pravokotnik (debelina testa naj bo približno 0,6 cm).
- Izdatno namažite s stopljenim veganskim maslom, potresite s sladkorjem in želeno količino cimeta.
- Začnite na enem koncu, tesno zvijte testo in položite rob navzdol.
- Nato z nazobčanim nožem ali nitjo testo razrežite na enake dele velikosti 4 do 5 cm in položite v kvadraten pekač velikosti 20 x 20 cm, ki ste ga predhodno dobro premazali z veganskim maslom.
- Pred peko zvitke premažite z veganskim maslom (stopljenim) in pokrijte s plastično folijo.
- Odstavite, da ponovno vzhaja, medtem pa pečico segrejte na 176 °C. Ko je pečica segreta, zvitke pecite 25 do 30 minut oziroma dokler rahlo ne porjavijo.
- Pustite jih nekaj minut, da se ohladijo, potresite s sladkorjem v prahu ali vegansko kremno glazuro in takoj postrezite.
Veganska glazura iz kremnega sira
Sestavine:
- 112 g veganskega masla, segretega na sobno temperaturo
- 230 g veganskega kremnega sira, rahlo zmehčanega
- 300-500 g presejanega bio sladkorja v prahu
Priprava:
- V veliko skledo dodajte zmehčano maslo in dobro stepite.
- Nato dodajte veganski kremni sir in ponovno mešajte, dokler zmes ni kremasta in gladka.
- Dodajte presejan sladkor v prahu, dokler zmes ni gosta in mazljiva.
- Cilj je, da je glazura precej gosta, da ne drsi, zato dodajatej sladkor v prahu, dokler ne doseže prave konsistence.
