Sonja Jezeršek je uredništvu portala Metropolitan pred časom namreč zaupala kar nekaj dobrih nasvetov, kako pripraviti potico, v katero se bodo zaljubili tudi tisti, ki se ji sicer raje izognejo.
Kot pravi Sonja, je pri pripravi potice potrebno upoštevati (vsaj) 5 nasvetov, ki si jih lahko preberete spodaj:
- Moka naj bo ostra, če gnetemo ročno, saj je bolj sipka in jo bomo lažje zamesili.
- Za sladko potico na en kilogram moke uporabimo 1,5 kocke kvasa, za slane nadeve 1 kocko.
- Debelina testa in nadeva morata biti enakomerna, v razmerju 1:1.
- Potico do ¾ prebodemo z nabodalom, da gre zrak ven in se v njej ne naredijo luknje.
- Prava potica je narejena v rebrastem potičniku, ki ima na sredini luknjo.
Njen postopek si oglejte v spodnjem videoposnetku:
Če pa imate recept raje na papirju, sledite spodnjim navodilom.
Potrebovali boste:
Za testo:
- 1 kg bele moke tip 500/ tip 400
- 50 g kvasa
- 20 g soli
- 5 rumenjakov
- eno celo jajce
- 80 g sladkorja
- 80 g masla
- 20 g olja
- limonina lupinica
- 0,03 l ruma
- približno 0,4 l mleka
Za nadev:
- 900 g orehov
- 100 g piškotnih drobtin
- 180 g kisle smetane
- 250 ml sladke smetane
- 400 g sladkorja
- 0,05 l ruma
- 1 rumenjak
- sneg iz enega jajca
- pol žličke mlete kave
- noževo konico cimeta in klinčkov
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- limonina lupinica
- malo soli
Priprava testa:
Najprej zamesite kvašeno testo, ki ga vzhajajte in nato tanko razvaljajte v pravokotnik. Namažite ga z nadevom in tesno zvijte. Položite ga v namaščen model za potice in popikajte s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. Pecite jo 1 uro pri 200° C.
Priprava nadeva:
Orehe zmešajte s piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelijte orehe tako, da nastane bolj gost nadev. Dodajte še kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljev sladkor, sol in nazadnje trd beljakov sneg.
Pa dober tek!