Velika razlika je, ali banane pojeste zelene ali rumene - od katerih imate več koristi?

Katere so bolj zdrave?

12. 7. 2025
Velika razlika je, ali banane pojeste zelene ali rumene - od katerih imate več koristi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko beseda nanese na banane, je odgovorov o tem, kdaj so najboljše za uživanje vsaj toliko, kot je receptov za najboljši bananin kruh. Veliko! Banane namreč veljajo za enega najbolj priljubljenih sadežev na svetu, v prvi vrsti seveda zaradi sladkega okusa, v drugi pa tudi zaradi njenih številnih koristnih vplivom na zdravje. Banane so namreč bogate z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti, saj bananino meso vsebuje veliko kalija, magnezija, vitamina B6, C in flavonoidov.

Velika razlika je, ali banane pojeste zelene ali rumene - od katerih imate več koristi?
Profimedia

Nekateri v trgovini izbirajo le banane popolne rumene barve, spet drugi nikakor in v nobenem primeru ne bi zagrizli v malce bolj zrelo banano in kupujejo le trde zelene različice, spet drugi si življenja brez sladkobe rjavkaste banane ne znajo predstavljati. Pa ti, v katero skupino spadaš? Odgovor na to, kakšne banane so za tvoje zdravje najboljše, je pred časom v mediju Science Alert ponudila Rhiannon Lambert, nutricionistka iz Združenega kraljestva, ki zatrjuje, da je razlika velika.

Odgovor na to, kakšne banane so za vaše zdravje najboljše, je pred časom v mediju Science Alert ponudila Rhiannon Lambert, nutricionistka iz Združenega kraljestva, ki zatrjuje, da je razlika velika.

Poglejte, o čem govorimo:

Posnetek iz Splita razburil javnost: "Kje so starši"

Zelene banane oz. banane, ki še niso čisto zrele, vsebujejo manj sladkorja, kot rumene oz. rjave banane, ter so zato bolj primerne za vse, ki imajo težave s sladkorno bolenzijo. 

Velika razlika je, ali banane pojeste zelene ali rumene - od katerih imate več koristi?
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Če imajo torej bolj zrele banane več sladkorjev, pa je njihova prednost ta, da so lažje prebavljive. Najbolj pa nas je presenetilo dejstvo o preveč zrelih bananah, saj naj bi te bile po mnenju Lambertove polne antioksidantov,  ki so pomembni pri varovanju človekovega telesa na celični ravni. Zanimivo, kajne?