"Boljše kot kruh," pravi njihov slogan na Instagramu. In res: lokal Bagel Embassy, ki se je pred nekaj tedni odprl na Nazorjevi v Ljubljani, na mestu, kjer je bila še do nedavnega poslovalnica španske franšize Malvón, kruh povzdiguje na povsem novo raven.
Specializirali so se namreč za prigrizek, ki je v ZDA že dolgo del kulture ulične prehrane: bagel. To je nekakšna žemljica v obliki obroča, ki ima korenine v poljski kuhinji, v ZDA pa so jo prinesli priseljenci, poljski Judje.
Že na prelomu 19. na 20. stoletje je bil bagel priljubljena izbira za zajtrk, sploh znotraj judovskih skupnosti, širši razmah pa je v Ameriki doživel po letu 1950. Danes je bagel tam res ikona ulične hrane, pa naj gre za slane kombinacije z jajci, kremnim sirom in lososom ali sladke z marmelado ter čokoladnimi namazi.
Bagel žemljice za vsak okus
Če ste se kdaj mudili čez lužo, sploh v New Yorku, ki neuradno velja za prestolnico bagelov, potem veste, kako bagele strežejo Američani – a Bagel Embassy ne zaostaja prav veliko. Tudi oni so na svoj meni uvrstili tako sladko kot slano ponudbo bagel žemljic, ki zadosti praktično vsem okusom.
Na voljo imajo tudi štiri različne tipe kruha: običajen bagel, bagel s sezamom, bagel z makom in tako imenovan "everything bagel" s sezamom, makom in čebulo.
Morda vas zanima tudi:
- Ste napekli preveč piškotov in so zdaj že čisto otrdeli? S tem trikom jih boste enostavno ponovno zmehčali
- Recept: popolne kokosove kroglice, ki bodo s svojo svežino pričarale popolne praznične dni
"Stranko ob prihodu po navadi vprašamo, ali je bolj za sladko ali slano," povedo. Sladkosnedi imajo na voljo kombinacije z arašidovim maslom in marmelado, nutello in kremnim sirom ter marmelado ali kremnim sirom.
Naročite lahko tudi bagel brez vsega, če ste prišli na konkreten obrok, pa lahko izbirate med slanimi bageli z bolj konkretnimi polnili.
Najbolj popularen je trenutno bagel Get Fired z nadevom iz natrgane svinjine, kremnim sirom, čedarjem in čebulo, za zajtrk pa Breakfast Summit z avokadom, jajcem in kremnim sirom ali Lady Lox z lososom, kaprami, kremnim sirom, koprom in vloženo čebulo.
Za zdaj so odprti med 7. in 15. uro, bageli so dostopni tudi prek Wolta, svoj obrok pa lahko poplaknete z osvežilno pijačo, specialty kavo ali matcho.
Sicer pa ekipa pravi, da je to šele začetek: v nadaljevanju bodo delovni čas morda podaljšali tudi na pozno popoldne, odprti pa so tudi za različne inovativne dogodke, kakršen je bil jutranji rave z didžejko Estoro, ki se je v lokalu odvil pred dobrim tednom dni.


