Posladkala vam bo dan: enostavna italijanska pregreha, ki si jo lahko res hitro pripravite po obroku

Minimalistična, a popolna kombinacija ostaja ena najbolj priljubljenih kavnih sladic na svetu.

27. 10. 2025
Posladkala vam bo dan: enostavna italijanska pregreha, ki si jo lahko res hitro pripravite po obroku (foto: Unsplash)
Unsplash

Italijani res vedo, kako uživati življenje, kar potrjuje tudi njihova kulinarika. Sladice niso nobena izjema. Ena najbolj razširjenih, a hkrati preprostih italijanskih pregreh je affogato, ki združuje najboljše iz dveh priljubljenih svetov: kavo in sladoled. 

Pripravite ga lahko iz vsega treh sestavin: espressa, sladoleda in kančka likerja. Nekateri bodo sicer rekli, da gre za klasično ledeno kavo, a v resnici je affogato doživetje za brbončice na drugačnem nivoju.

Ko vroč espresso prelijete čez sladoled, namreč nastane čista harmonija – kremast, aromatičen posladek, ki vam bo v trenutku polepšal dan.

Morda vas zanima tudi:

Plačala 600 evrov, da je odkrila vzrok za pokajoč zvok v avtu: "Počutila sem se neumno"

Kako pripraviti popoln affogato?

Izvor affogata je ovit v tančico skrivnosti. Pojavil naj bi se v Italiji v 19. stoletju, po izumu naprave za espresso. Po podatkih Oxfordske slovaropisne baze se je beseda affogato v angleškem jeziku prvič pojavila v devetdesetih letih 20. stoletja.

Danes pa ta minimalistična, a popolna kombinacija ostaja ena najbolj priljubljenih kavnih sladic na svetu – klasika, ki se ji ne da upreti.

Če jo želite pripraviti doma, po klasičnem italijanskem razmerju uporabite dve kepici sladoleda na en espresso. Najpogosteje se uporablja vaniljev sladoled, za bolj drzne različice pa lahko poskusite s čokolado ali lešnikom. Po želji dodajte stepeno smetano, naribano čokolado, zdrobljene piškote ali seskljane lešnike. 

Affogato se najlepše postreže v stekleni skodelici: del čara je prav v tem, da opazujete, kako se vroč espresso preliva po sladoledu. Uživajte takoj, dokler je toplina kave še v popolnem ravnovesju s hladnim sladoledom.

Recept za klasični affogato

Sestavine:

  • 1 espresso
  • 2 kepici vaniljevega sladoleda
  • nekaj kapljic likerja amaretto
  • naribana temna čokolada (za posip)

Priprava:

1. Skuhajte espresso.
2. V manjši kozarec dodajte dve kepici sladoleda
3. Prelijte s svežim espressom, dodajte liker in po želji posujte s čokolado.
4. Postrezite takoj.

Povzeto in prirejeno po: Zadovoljna.nova.rs.

Za 6 tednov se je odpovedala uživanju sladkarij in sladkorja, a ni si mogla predstavljati, kaj se bo zgodilo z njenim telesom

Novo na Metroplay: Urban Lutman  iz skupine Batista Cadillac: "Najlepše je, če lahko nekomu pomagaš v težkih trenutkih"