Doma ješ ribje palčke? Slovenci raziskali, iz česa so v resnici narejene (pozor, nazorna vsebina)

Uf, no, za to, da bomo 'prebavile' tale posnetek, si pa moramo vzeti kakšno minuto. 

8. 12. 2023
Doma ješ ribje palčke? Slovenci raziskali, iz česa so v resnici narejene (pozor, nazorna vsebina) (foto: Profimedia)
Profimedia

Priznajmo si - vsak kdaj pa kdaj poseže po hrani in prigrizkih, za katere vemo, da niso ravno najboljša izbira za naše zdravje in dobro počutje, ampak kaj, ko včasih preprosto ni časa za zdrave in uravnotežene obroke.

Če so se med tvojimi 'nezdravimi' prigrizki kdaj pa kdaj znašle tudi ribje palčke, se boš naslednjič, ko si jih boš zaželela, morda v glavi nehote predvajala spodnji posnetek iz proizvodnje, ki razkriva, kako ribje palčke pravzaprav nastanejo.

Pozor, ogled spodnjih posnetkov tistim, z občutljivimi želodci, odsvetujemo.

Video, ki ga je pred desetimi meseci na Youtube naložil profil Food Kingdom, si je v tem času ogledalo več kot dva milijona ljudi, nekateri pa so bili nad videnim preprosto šokirani.

Poseben pripravek, ki lahko vaš vrt reši pred nepredvidljivimi vremenskimi razmerami

Poglej si ga tukaj (ampak le, če imaš dober želodec):

Kaj v posnetku sploh gledamo?

Gre za precej nazorno predstavitev proizvodnje ribjih palčk (t. i. Crab sticks), ob kateri so številni presenečeno ugotovili, da v resnici niso narejene iz rakcov, kot obljublja ime, ampak iz čisto druge vrste ribe. Te se potem zmelje, v maso, doda moko in jajčne beljake, ter - morda si ugotovila pravilo - vse skupaj ponovno zmelje. 

Ne spreglej še:

Maso, ki je na prvi pogled videti kot siva glina, nato s pomočjo posebne aparature oblikujejo v neskončno dolgo 'kačo', ki jo nato narežejo v obliko, kot jo poznamo iz trgovin.

No, sicer ne pravimo, da so vse ribje palčke narejene na ta način, saj se na trgu zagotovo najdejo tudi takšne, ki so točno to, kar obljubljajo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pa so pred časom tudi naredili analizo, koliko rib v resnici vsebujejo ribje palčke in ugotovili, da pogosto vsebujejo le 65 % rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3.

Te morda zanima tudi: Strokovnjaki NIJZ pojasnjujejo, kaj v resnici pomeni datum na hrani (pa tega verjetno nisi vedela)

Ali pa morda: Našle smo TOP TRIK, kako stekla avtomobila odmrzneš v hipu (in NI vroča voda!) ❄️