Njami RECEPT za SARME, po katerem jih bo Robertu Golobu letos pripravila Tina Gaber

29. 12. 2023
Deli
Njami RECEPT za SARME, po katerem jih bo Robertu Golobu letos pripravila Tina Gaber (foto: Bobo, Profimedia)
Bobo, Profimedia

Uuuu, tole so sarmice presenečenja. 😉 Preveri, zakaj.

Sarmice veljajo za eno tistih tradicionalnih jedi, brez katerih si številni ne predstavljajo prvega dne novega leta. Originalen recept sicer prihaja iz Turčije, a v preteklih letih smo ga Slovenci dodobro vzeli za svojega in iz njega razvili tudi nekaj zanimivih različic.

Eden takšnih je tudi veganski recept Tine Gaber, za katerega je pred časom v enem od intervjujev priznala, da velja za enega njenih najljubših.

Ne spreglej:

Tina je sicer velika ljubiteljica živali in zagovornica za njihove pravice, kot je povedala v intervjuju za portal nepremagljiva.si pa je prav iz "ljubezni do njih spremenila svoj način življenja in prehranjevalne navade ter tako postala veganka."

Kaj boš torej potrebovala za sarmice à la Tina Gaber?

  • 1 glava kislega zelja
  • 250 g sejtanovega ali namočenega sojinega drobljenca 
  • 100 g prekajenega tofuja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 skodelici riža
  • majaron
  • sol
  • poper
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica koruzne moke ali gustina
  • 1 žlica sladke rdeče paprike 
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Tako pa jih lahko pripraviš sama doma:

1. Čebulo drobno sesekljaj in prepraži. Dodaj drobljenec (sojine koščke), strt česen, soli in popraj ter še malo praži.

2. Masi dodaj riž, majaron in nadaljuj s praženjem.

3. Zeljnato glavo razlistaj in shrani od 10 – 12 listov. Ostalo zelje nareži ali naribaj. Celim listom odstrani trdi sredinski del ter nanje položi maso v količini dveh jušnih žlic. List zavij in pritrdi z zobotrebcem.

4. V pekač s pokrovom daj žlico olja in vanj položi nekaj koščkov tofuja. Sledi malo narezanega zelja in nato sarme. Preko njih zopet položi nekaj koščkov dimljenega tofuja in narezano zelje. Postopek ponavljaj.

5. Na koncu na vrh položi nekaj celih listov. V posodo prilij hladno vodo, da sega malo nad zelje. Nato pokrito posodo postavi v pečico na 150 stopinj za dve uri in pol. V zadnjem koraku v ponvi segrej žlico olja, dodaj koruzni škrob in sladko rdečo papriko ter premešaj. Dodaj paradižnikovo mezgo, ki si jo razredčila s kozarcem vode. S to maso prelij sarmo, posodo rahlo pretresi in jo odkrito položi v pečico za še 20 minut.

Morda te zanima še: Naj ti pomagamo: Kaj narediti, če ti poči guma (ti pa ne veš niti, kaj je vulkanizer) 😅

Preberi tudi: Katarina Čas z živo oranžnim pažom? Jaaaa, poglej si jo tukaj (FOTO)

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc