Recept za najboljše domače slivove cmoke, ki se kar topijo v ustih

15. 7. 2023
Deli
Recept za najboljše domače slivove cmoke, ki se kar topijo v ustih (foto: Profimedia)
Profimedia

Posladkaj se s temi odličnimi slivovimi cmoki!

Zaživi v poletju s slastnimi sočnimi slivovimi cmoki, ki se jih ne boš naveličala jesti.

So okusna sladica, mešanica trpkih in sladkih okusov ter sočne, a hrustljave teksture.

Ti slivovi cmoki so odlični za kosilo, večerjo ali sladek prigrizek med obroki.

Sestavine:

Za testo:

  • 100 g masla (na sobni temperaturi)
  • 2 žlici granuliranega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 100 g grškega jogurta (polnomastnega vsaj 10% maščobe)
  • 200 g moke

Za slivov nadev:

  • 10-15 sliv
  • 50 g  granuliranega sladkorja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 100 g krušnih drobtin
  • 100 g masla

Priprava:

  1. Z ročnim mešalnikom kremasto stepemo maslo, sladkor in sol. Previdno vmešaj jajce in jogurt.
  2. Nazadnje v skledo dodaj moko in zmešaj v homogeno testo. Testo ne sme biti lepljivo. Dodaj še malo moke, če se ti zdi, da se preveč oprime prstov.
    Skledo pokrij s čisto kuhinjsko krpo in postavi v hladilnik, da počiva približno 30 minut.
  3. Medtem zmešaj sladkor in mleti cimet v majhni skledi in dobro premešaj.
  4. Slive operi. Na eni strani suhe slive po dolžini zareži in odstrani koščico iz notranjosti. Sredico sliv napolni z žličko mešanice cimetovega sladkorja in odstavi.
  5. Ko je testo počivalo v hladilniku, ga odstrani in razdeli na 10 enakih delov. (Natančna količina bo odvisna od velikosti sliv. Slive ne bodo enake velikosti. Zato naj te ne skrbi, če so tudi tvoji cmoki različnih velikosti.)
  6. Vzemi del testa in ga z rokami splošči. Na sredino dodaj pripravljene polnjene slive in testo ovij okoli sadja. Pazi, da robove testa dobro zapreš, sicer se lahko v vodi odprejo. Ponavljaj, dokler ne porabiš vsega testa.
  7. Surove cmoke pusti počivati ​​na krožniku še 30 minut na sobni temperaturi.
  8. Medtem v velikem loncu segrej vodo s ½ čajne žličke soli. V loncu naj bo toliko vode, da lahko obložiš cmoke. Ko voda zavre, ogenj zmanjšaj, saj naj bi cmoki samo »vreli«, ne pa »divje vreli«.
  9. Cmoke položi v vodo in pusti vreti približno 10 minut. Morda boš morala to narediti postopoma, odvisno od velikosti lonca.
  10. V ločeni ponvi stopi maslo. Nato dodaj drobtine in praži do zlato rjave barve. Odstrani z ognja.
  11. Ko so cmoki kuhani, jih odstrani z žlico. Dodaj jih v ponev z drobtinami in jih povaljaj, dokler niso prekrite.
  12. Postreži še tople. Pred serviranjem jih potresi s cimetovim sladkorjem ali postrezi z vanilijevo omako.

Fotografija: Profimedia

Priporočamo tudi: Kaj piti med vročinskim valom? Voda ni najboljša izbira (raje izberi to pijačo)

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa