Na nedeljsko dopoldne povabi prijateljice na čajanko. Za takšno v cosmo slogu – torej zdravo, slastno in za katero ne boš porabila veliko časa – nam je zaupala recepte Barbara Radojlovič .
Vegi sendvič
Potrebuješ
- 1 olivno bombetko
- 1 šopek rukole
- čičerkin namaz
- sušeni paradižnik, mariniran v olju z začimbami
- kumaro, narezano na tanke rezine
Čičerkin namaz lahko kupiš v trgovini z zdravo prehrano, lahko pa ga pripraviš tudi tako, da s paličnim mešalnikom ali z blenderjem zmešaš eno skodelico kuhane čičerke s 4 jušnimi žlicami olivnega olja, eno žlico limoninega soka, ščepcem soli in popra ter po želji dodaš česen v prahu. Bombetko prerežeš in namažeš s čičerkinim namazom, dodaš rukolo ter nadevaš s sušenim paradižnikom in kumaro.
Jogurt z borovnicami, orehi in medom
Potrebuješ
- 1 sojin jogurt
- 1/2 skodelice ameriških borovnic
- 1/2 skodelice navadnih ali ameriških
- orehov
- akacijev med
Jogurt vliješ v skodelico, posuješ z borovnicami in nadrobiš orehe. Nato vse skupaj preliješ z akacijevim medom.
Hrustljavi čips iz pese, pastinaka in sladkega krompirja
Potrebuješ
- 1 peso, narezano na zelo tanke rezine
- 1 pastinak, narezan na tanke rezine
- 1 manjši sladki krompir, narezan na tanke rezine
- olivno olje
- sol in poper
Peso, pastinak in krompir olupiš in spereš, nato pa z rezalnikom za zelenjavo narežeš na čim tanjše rezine ter premažeš z olivnim oljem, soljo in poprom. Nato rezine razporediš na mrežast pekač za piškote, ki ga prej premažeš z olivnim oljem. Pečeš v pečici na 200 stopinj Celzija 30–40 minut. Ko je pladenj rezin pečen, ga pustiš še nekaj časa na sobni temperaturi, da se ohladi in čips postane hrustljav.
Čokoladno-lešnikovi tartufi
Potrebuješ
- 1,5 skodelice indijskih oreščkov
- 1/2 skodelice lešnikovega masla
- 3/4 skodelice vode
- 1/3 skodelice agavinega sirupa
- 1/3 skodelice javorjevega sirupa
- 1/2 čajne žličke vanilje v prahu
- ščepec himalajske soli
- 1/3 skodelice kakava v prahu
- 1 skodelica kakavovega masla
V močnem mešalniku zmešaš vse sestavine razen kakavovega masla. Nato vmešaš še kakavovo maslo, tako da se sestavine dobro premešajo. Maso vliješ v dve posodi in položiš v zamrzovalno skrinjo za približno ½ do 1 ure, da se masa strdi do te mere, da je dovolj gosta za pripravo tartufov (kroglic). Oblikuj kroglice, nato pa jih povaljaj v zdrobljene lešnike ali amarantove napihnjence. Kroglice lahko postrežeš tudi kot cake popse.
Preden postrežeš
Čez noč jih namakaj v mlačni vodi ...
Kosmiče in kaše
Z namakanjem boš nevtralizirala velik del fitinske kisline, ki preprečuje telesu, da bi iz tvojega zajtrka vsrkalo pomembne minerale.
Oreščke, semena in stročnice
V njihovih ovojih so prehranski in strupeni zaviralci rasti, da bi preživeli, dokler ne bi začeli kaliti. Z namakanjem posnemaš naravo in jih odpraviš.
Pripravila: Petra Arula
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere