Dve resnici o vinu: prvič: slastno je. In drugič: toliko različic ga je, da te lahko povsem zmede. Toda ko si v dobri družbi s steklenico vina, se dogajajo čarovnije. Zato beri naprej!
1. korak
Kako mu je ime
Belo, rdeče, suho, polnega okusa ... daj noooo! Kje začeti? Spodaj imaš seznam nekaj klasičnih vrst vina, da boš vedela, kaj je kaj.
Rdeče
Modri pinot
Žametno, okus po jagodičevju
Chianti
Okus po posušenih češnjah, začimbah, zemlji
Merlot
Mehko, okus po slivah, robidah
Cabernet
sauvignon Izrazitih taninov, polnega telesa, okus po ribezu
Belo
Sivi pinot
Lahkotno, pitno, okus po hruškah, ananasu
Rizling
Sladkasto, cvetlično, okus po akaciji, vrtnici, marelici, jabolkih
Sauvignon blanc
Ima svežino, okus po grenivki, zelenih jabolkih, bezgu ali pokošeni travi
Chardonnay
Polno, bogato, okus po breskvah, agrumih
2. korak
Pij vse, vendar ne naenkrat
Poskusi več vrst vina. Zabavno je. Polovica razloga, zakaj to počneš, je tudi to, da se ga boš malo napila, kajne?
3. korak
Obvladaj vse, kar moraš vedeti
Kaj pomeni suho?
"Ko ljudje rečejo, da je vino suho, želijo povedati, da je v vinu nizek ostanek nepovretega sladkorja, tanini pa še poudarijo občutek suhosti. Tanini so naravne snovi v vinu, ki iz tvojih ust posrkajo vlago. (Podobno kot močan črni čaj, ki je prav tako taninast.) Toda ko gre za okus, suho vino pomeni le, da ni sladko.
Koliko časa je vino uporabno, ko ga odpreš?
Splošno pravilo je, da je vino v redu še dva do tri dni po odprtju. Postan okus pomeni, da se je pokvarilo. Da boš čim bolj podaljšala rok uporabnosti, s priročno črpalkico posrkaj zrak iz steklenice, zamaši steklenico in jo daj v hladilnik. Ko ga boš želela spet piti, ga daj na sobno temperaturo, da se bo ogrelo (celo belo vino izgubi okus, če je preveč mrzlo) – belo na 8–12 ˚C in rdeče na 14–18 ˚C.
4. korak
Izberi vino z zamaškom na navoj
– čisto v redu in zelo trendno je, pa še preprosto!
5. korak
Vedi, s čim nazdravljaš
Za k lahkotnim jedem izberi belo, sveže, lahko ... malvazija, rebula, beli pinot, rizling, šipon.
Rose
Je najbolj značilno poletno vino, prepoznaš ga po roza barvi, piješ pa seveda vse leto. Lahko poskusiš tudi pinot blanc: lahkoten in popoln za čez teden.
Za pica večer izberi ...
Merlot
To rdeče mehko vino zaokroženih taninov je sadnega okusa in temno ter dobro tekne zraven zrelega sira. Njami.
Za zabavo izberi
Modri pinot
Lahko rdeče vino je tako vsestransko, da bo v njem uživala večina ljudi, ki pije vino.
Za večer s puncam izberi ...
Peneče vino
Peneče vino je po navadi slavnostno, vendar bi ga ljudje morali piti, tudi če ni posebne priložnosti; zakaj ne bi že jutra začela s penino? Slaviš lahko že zato, ker si živa!
6. korak
Bodi 'kul', ko pride natakar
- Če se nisi odločila, kaj boš naročila, ga vprašaj, kaj imajo suhega in svežega (ali katerikoli okus ti je všeč).
- Ko ti ponudi, da poskusiš, približaj nos kozarcu in povohaj vino. Ali je čudnega vonja? Ne? Super, v redu bo.
- Malce zavrti vino v kozarcu, da ga boš prezračila in privlekla aromo iz njega. Spet povohaj, potem pa popij majhen požirek.
- Če je vse v redu, pokimaj natakarju ali mu reče: "Odlično bo." Če je kaj narobe, mu to povej.
Pripomočki
Odpirač
Naj bo kakovosten, da ne bo predrl zamaška in vina napolnil s plutovinastimi drobtinami! Najboljši so ročni profesionalni dvostopenjski.
Dekanter
Staro vino z dekantiranjem oživiš, izpostaviš pa tudi njegovo jasnost in svežino. Dekantiraj nekaj trenutkov, preden postrežeš. Mlada vina dekantiraj nekaj ur pred serviranjem.
Pripravila: Petra Arula
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc