Priprava ostankov hrane je na videz preprosto vsakdanje opravilo, a če se ne opravi pravilno, lahko predstavlja resno tveganje za zdravje.
Hrana, ki ni pravilno shranjena, lahko postane gojišče bakterij in povzroči zastrupitev. Zato je eden od zdravnikov opozoril na nevarnosti nepravilnega shranjevanja ostankov riža in testenin.
Postopek za večino živil je preprost, in sicer, da pustite jed, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. Vendar pa je ameriški zdravnik na urgenci Joe Whittington opozoril na shranjevanje obrokov, ki vsebujejo riž ali testenine.
Tragična zgodba fanta iz Belgije
V videoposnetku na TikToku se je odzval na objavo drugega uporabnika, ki je pripovedoval tragično zgodbo 20-letnega moškega, ki je umrl, potem ko je pojedel pet dni stare testenine, ki niso bile shranjene v hladilniku.
Mladenič je študiral v Belgiji, ko je leta 2008 tragično izgubil življenje, potem ko je pojedel ostanke špagetov, ki jih je pripravil pet dni prej in jih pustil pri sobni temperaturi, namesto da bi jih hranil v hladilniku.
Kmalu po tem, ko je zaužil testenine, je mladenič začel močno bruhati in razvil prebavne simptome, zato so ga naslednje jutro našli mrtvega. Obdukcija je pokazala akutno odpoved jeter, testi pa so pokazali visoko raven bakterije Bacillus cereus v testeninah, poroča Journal of Clinical Microbiology.
Svarilo zdravnika
V svojem videoposnetku je dr. Whittington opozoril, da čeprav večina ljudi tako ali tako ne bi jedla pet dni starih testenin, lahko Bacillus cereus hitro raste v testeninah in riževih jedeh, kar vas ogroža v nekaj urah in ne v dneh.
"Ta 20-letni moški je umrl zaradi stanja, ki ga običajno imenujemo 'sindrom ocvrtega riža'. To je stanje, pri katerem pride do prekomerne rasti bakterij, če testenine ali riž predolgo stojijo pri sobni temperaturi," je pojasnil zdravnik.
@drjoe_md Ever heard of Fried Rice Syndrome? It’s real — and it’s caused by a bacteria called Bacillus cereus that grows when cooked rice is left out too long. It can cause some nasty food poisoning, so always refrigerate your rice quickly after cooking! #foodsafety #HealthTips #DoctorLife #medicalfacts #FoodPoisoning ♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺
Dodal je še, da ne smete jesti testenin ali riža, ki so bili po kuhanju puščeni pri sobni temperaturi zunaj hladilnika več kot dve uri.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) svetuje, da riž ohladite v eni uri po kuhanju in ga nato takoj shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Prav tako ga je treba porabiti v 24 urah in ga nikoli ne pogrevati več kot enkrat.
- Preberite si tudi: Igralko pri 24 letih ubil tihi morilec: Kako prepoznati opozorilne znake in poiskati pomoč