Če so že od malih nog na seznamu tvojih priljubljenih jedi in če vedno ješ enake, imamo zate nekaj idej, kako jih za spremembo pripraviš nekoliko drugače.
Takšne in drugačne, a vedno okrogle
Sladke, slane, tanke, debele, pšenične, koruzne, za zajtrk, kosilo ali večerjo – palačinke poznajo na vseh celinah.
Osnovni recept ...
je povsem preprost.
“Navadno palačinkino testo pripravimo iz 2 jajc, 25 dag moke, 5 dl mleka, 6 dag sladkorja, ki ga lahko izpustimo, če pripravljamo slano jed,” je v svoji knjigi Evropska klasična kuhinja (samozaložba, Ljubljana 2009) zapisal prof. dr. Dražigost Pokorn.
Čez lužo ...
pa obožujejo majhne debelušne palačinke, prelite z javorjevim sirupom (lahko uporabiš tudi zelo tekoč med) in s kepico vanilijevega sladoleda. Osnovnemu receptu moraš dodati žličko pecilnega praška, beljak pa stepsti posebej in ga k ostalim sestavinam nežno primešati šele na koncu – zato so palačinke rahlejše. Če želiš nekaj res posebnega, tik pred peko v testo dodaj še pest borovnic ali drugih gozdnih sadežev. Masa mora biti nekoliko gostejša, da se razleze največ do premera 10 ali 15 cm, ko jo z majhno zajemalko zliješ na razgreto ponev.
Palačinke brez ...
mleka, jajc in moke – to so sestavine, ki jih iz zdravstvenih razlogov morda ne smeš uživati. Ni pa treba, da se zato odrečeš palačinkam! Kravje mleko in jajca brez težav nadomestiš s sojinim ali riževim mlekom in z radensko, namesto bele pšenične moke pa lahko uporabiš koruzno ali sojino. Majcena razlika v primerjavi z navadnimi palačinkami sicer obstaja, a je zanemarljiva.
Okus testa lahko obogatiš tudi s cimetom in nekaj žlicami jabolčnega soka ali z na drobno naribanim jabolkom.
Palačinke naših dragih
Cosmo punce imamo tako čudovite fante, da nas razvajajo celo s palačinkami. Preberi, kakšne imamo najraje.
- Masa za palačinke s presežkom
“Jure priporoča različne izboljšave mase – doda recimo žličko ruma, pomarančnega likerja, naribano lupinico bio limone ali vaniljo.” – Tina T.
- Z različnimi marmeladami
“Moj dragi ničesar ne prepusti naključju. Ko pripravlja maso, se mu zdi zelo pomembno, da natančno odmeri vse sestavine. Palačinke pa namaže z mojimi najljubšimi štirimi marmeladami – nekaj jih narediva sama, nekaj pa jih dobiva od mam – višnjevo, ribezovo, marelično in figovo, vsako palačinko z drugo.” – Petra A.
- Z nutelo, smetano, banano in mandlji
“Pri nas palačinke speče Miloš, najljubši nadev pa pripravim sama: zmešam nutelo, stepeno sladko smetano, pretlačeno banano in mlete mandlje ter namažem palačinko.” – Katarina
- Z orehovim nadevom
“Palačinke spečeva skupaj. Ben ima najraje takšne s sladkorjem in limono – a se meni zdijo dolgčasne. Moj priljubljen je orehov nadev, ampak ker je priprava precej zamudna in ga, po pravici povedano, vedno naredi moja mami, se zadovoljim tudi z marelično marmelado ali nutelo.” – Marta
- Čokoladna torta iz palačink
“Po navadi za peko poskrbim jaz, za nadev pa on. Pregrešno dobra pa je tale torta: spečeš od 15 do 20 palačink in stopiš čokolado. Palačinke nalagaš eno na drugo, vmes namažeš preliv in dodaš rezine sadja, na koncu pa še vse zaliješ s čokolado. Ko se torta ohladi, jo razrežeš, za okras pa uporabiš stepeno smetano.” – Manca Č.
Manca Kraševec
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc