V Sloveniji naj bi gost pustil napitnino v višini 10-15% vrednosti celotnega obroka.
V številnih slovenskih barih so uvedli tudi možnost, da sam izbereš na POS terminalu, kako visoko napitnino želiš pustiti. Slovenski gostinci so razkrili, da se gostje največkrat odločijo za možnost 5% napitnine.
Natakarji, ki delajo v ljubljanskih lokalih pa, po poročanju portala Dnevnik, dobijo v osmih urah dela okoli deset do petnajst evrov napitnine.
V tujini je situacija malce drugačna. Če boš obiskala Japonsko, Kitajsko ali Južno Korejo, je puščanje napitnine lahko sprejeto kot žaljivka, saj so plače zaposlenih primerno velike in je dodatna stimulacija že vključena v plačilo.
Puščanje napitnine bi tako lahko bilo razumljeno kot neprimerno, saj s tem pokažeš, da zaposleni niso dovolj dobro plačani.
V Združenih državah Amerike pa je situacija drugačna, saj so tam plače natakarjev odvisne od napitnin. Zato je to tudi edina država na svetu, kjer pričakovana napitnina znaša kar 20 odstotkov cene obroka.