Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe:
- 1 Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!
- 2 Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodi previdna pri odmerjanju. Pred pripravo peciva nitke žafrana zreži in jih raztopi v tekočini.
- 3 Vanilja ne sme manjkati v skoraj nobenem pecivu. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.
- 4 Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu. Mleti janež lahko uporabiš v medenjakih in orehovih piškotih.
- 5 Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi te bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.
- 6 Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom. Pred spanjem nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.
- 7 Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi pa lahko začiniš tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.
- 8 Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv pa je tudi v kuhanem vinu in punču.