Cosmo reportaža: Valencija mesto najboljših presenečenj

16. 8. 2014
Deli

Uživale smo na podaljšanem koncu tedna v središču, polnem življenja, prepletenim z ulično umetnostjo, številnimi muzeji, galerijami in pubi, ter zabave za vsak žep, kjer smo si privoščile veliko španske kulinarike.

Se sliši kot popolna kombinacija? Valencija je idealen kraj za pobeg s puncami od vsakodnevnih opravil.

Vibracije mnogih stoletij,

ostanke stare arhitekture, ki se zanimivo prepleta z novo, lahko občutiš med daljšim sprehodom po nekoč suhi strugi Turije. Danes je tu ogromen zeleni park, ki ga obdajajo palme, sprehajalne poti, več­namenska igrišča in kotički za poležavanje ter počitek. S Cosmo bralkami in vodičko Ka­tarino iz agencije Ski & Fun smo se čez park podale peš, za popolno doživetje te večkilometrske poti pa si sicer lahko izposodiš tudi kolo.

Zabava za vročekrvne

Valencija je ena od destinacij, kjer so doma ritmi neskončne zabave. Čisto v cosmo stilu. V središču mesta in ob pristanišču je pravi mali zaklad diskotek. Uživale smo v pestrem nočnem življenju v četrti El Carmen, ob mestni plaži La Mal­va­rossa in v barih Johnny Maracas ter Calle Ca­ba­lleros 39 – zadnji je znan po odlični sangriji in ritmih flamenka. Za še bolj drzne je pravi naslov klub Mya, ki ga najdete v Umbraclu, ki je del arhitekturnega čudesa: podnevi je sprehajališče in botanični vrt, ponoči pa prestižni klub na odprti terasi.

Namig: Če si neutrudna žurerka, se lahko odpraviš na sosednje otoke, Ibizo in Mallorco, ali skočiš do Maroka, saj so povezave iz Valencije dostopne in predvsem zelo poceni.

Paradižniki in ogenj

Utrip mesta dopolnjujejo vsakoletni tradicionalni festivali, ki privabljajo množice radovednežev in željnih zabave. Prihod pomladi tako pozdravijo s festivalom Las Fallas, spektakularno petdnevno zabavo, katere vrhunec je sežig velikanskih skulptur, ki jih domačini skrbno izdelujejo vse leto. Druga odštekana tradicija pa je Tomatina, kot festivalu pravijo v Španiji. Poteka vsako zadnjo sredo v avgustu v majhnem mestu Bunol v valencijski provinci. Ta vsako leto privabi večdeset­tisočglavo množico, ki se obmetava s približno stotimi tonami prezrelega paradižnika, eno glavnih sestavin v v španski kulinariki. Zabavno, ni kaj.

Cosmo potovalni seznam:

  • Obisk številnih lokalov za razvajanje ob dobri kavi in dvigovanju 'cukra'.
  • Druženje do poznih večernih ur ob sangriji (preizkusi tiste z jagodami, mmm) in slastnih tapasih.
  • Šoping! Od lokalnih (Zara, Mango, Springfield ...) do mednarodnih znamk. Me smo si dale duška!
  • Neskončno dolge peščene plaže, ki ponujajo idealen počitek od žurerskih noči, ki trajajo do jutra (španski ritem žuranja je precej drugačen od našega, saj se v klube odpravijo šele okoli druge ure zjutraj).
  • Umirjen ritem Špancev, ki tudi nas potegne v ležernost.
  • Obvezno se udeležiti kakšnega kuharskega tečaja za kuhanje prave valencijske hrane, ki je res slastna. S skupino Ski & Fun smo pripravili ogromno in najboljšo paeljo!
  • Španke veliko dajo na zunanjost, kar je mogoče hitro opaziti, ko se sprehajaš po ulicah. Nič nenavadnega ne bo, če boš srečala gospe (65+), ki kljub letom skrbijo za svojo ženstvenost.
  • Ničesar se ne loti pred 10. uro zjutraj! Večerje se začnejo šele po deveti uri zvečer, zato, drage punce, vsaj za nekaj dni pozabite na kakršnokoli dieto.

Pripravili: Petra Rozman in Katja Jakopovič