Morda nisi prav dosti razmišljala o tem, kje hraniš svoje olje za kuhanje. Ne skrbi, tudi me nismo temu posvečale prevelike pozornosti ... Do zdaj!
Veliko ljudi svoje olje hrani v bližini štedilnika, da je to med kuhanjem vedno pri roki, poroča mindbodygreen.com.
Strokovnjaki pa razkrivajo, da svojega olja nikoli ne smeš hraniti v bližini štedilnika, saj se bo to hitreje pokvarilo!
Družinska zdravnica in avtorica uspešnic New York Timesa dr. Cate Shanahan pravi, da sicer to početje verjetno ne bo povzročilo, da bi se tvoje olje pokvarilo toliko hitreje.
"Toplota lahko potencialno oksidira olje in oksidacija je strašno škodljiva - toda razen če hraniš olje tik nad kuhalno ploščo (toplota se dvigne) ali pa imaš žareče vroč pult, govorimo o morda 5 ali 10 -stopinjski razliki."
To ne bo dovolj za opazno skrajšanje življenjske dobe olja, pravi, vendar to ne pomeni, da je to najboljše mesto za shranjevanje.
Pravilno shranjevanje je navsezadnje najboljši način za ohranitev zdravstvenih koristi dobrih olj za kuhanje, kot je oljčno olje.
Najbolje je najti hladen in temen kotiček, ker kisik, svetloba in toplota najhitreje razgradijo olje.
Najboljši način za shranjevanje olja je v tvoji shrambi.
Olja ne smeš hraniti tam, kjer je vir toplote, ker je tudi, ko je izpostavljenost vročini nizka, še vedno dejavnik, skupaj s svetlobo in kisikom.