Kolač, ki zadiši tri tedne pred Božičem

4. 12. 2010
Kolač, ki zadiši tri tedne pred Božičem

Pri nas je za praznike obvezna potica, v Nemčiji pa v adventnem času zadiši po slastnem in bogatem sadnem kolaču.

Božični kolač je svojo 'življenjsko pot' začel kot postni kruh, peka božičnega sadnega kolača pa je v Nemčiji še danes tradicionalni adventni oziroma božični običaj.

Božični kolač je bil v nemških listinah prvič omenjen leta 1329.

Legenda pravi, da naj bi oblika kolača spominjala na povitega Jezusa, ko je bil še dete. Zato je tudi kolač ovit v bel in debel sladkorni sloj.

V Nemčiji poznajo za božične kolače kar nekaj imen (Weihnachtsstollen, Christstollen, Christrock). Poimenovanje Dresdner Stollen ima tudi geografsko zaščiteno poreklo in se sme uporabljati le, če je bil kolač spečen v Dresdnu ali pa njegovi bližnji okolici.

'Masleno' dovoljenje za peko

Božični kolači se včasih niso smeli jesti kar tako. V adventnem postnem času katoliki niso smeli uživati niti masla niti mleka, tako da je bila peka vse prej kot lahka, saj je bilo treba kolač zamesiti z oljem. To seveda ni bilo v skladu z dobrim okusom, zato je neki plemič pisal cerkvi, da bi umaknila prepoved uporabe masla za peko božičnih kolačev.

Papež Inocenc VIII. je leta 1491 končno podpisal 'masleni dekret' in dovolil, da se namesto olja lahko uporablja maslo. Sčasoma so prenehala veljati tudi nekatera druga postna pravila, tako da je bilo v božičnih kolačih mogoče najti vse več rozin in mandljev ter obilo masla in sladkorja.

Originalni božični kolač ;)

Predstavljamo originalni recept za božični kolač, ki vas bo s svojo harmonijo arom zagotovo navdušil. Vse sestavine naj imajo sobno  emperaturo. Vzhajanje testa bo sicer trajalo malce dlje, toda kolač bo še posebej mehak in okusen.

Originalni recepti ne vsebujejo kardamoma, cimeta in muškatnega oreška, toda s previdnimi odmerki lahko prijetno izboljšaš aromo kolača.

Bodi pozorna na to, da mora kolač počivati najmanj 3 tedne, preden ga ponudiš, da bo lahko razvil svojo polno aromo.

Sestavine:

Za sadno-mandljevo mešanico:

  • 70 ml ruma
  • 100 g oranžata
  • 100 g citronata
  • 500 g rozin in korint
  • 50 g sesekljanih mandljev

Za kvasec:

  • 100 ml mleka
  • 50 g kvasa
  • 50 g medu (na primer akacijevega)
  • 200 g moke

Za testo:

  • 220 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička naribane lupinice biolimone
  • sredica 1 stroka vanilje
  • 1 noževa konica kardamoma
  • 1 noževa konica naribanega muškatnega oreška
  • 1 noževa konica mletega cimeta Š 200 g moke

Poleg tega še:

  • 150 g masla za mazanje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

  1. 1 Oranžat in citronat sesekljaj v mešalniku. Zmešaj ju z rozinami, korintami in mandlji ter vse skupaj prelij z rumom. Posodo pokrij in mešanico čez noč mariniraj pri sobni temperaturi.
  2. 2 Gladko zmešaj mleko, kvas in med. Dodaj moko in sestavine gneti toliko časa, da dobiš voljno testo. Posuj ga z malce moke, posodo pokrij in pusti, da testo na hladnem vzhaja na dvojno količino.
  3. 3 Maslo, sol, limonino lupinico, sredico vaniljevega stroka in moko zamesi v gladko zmes. Po okusu dodajte kardamom, cimet in muškatni orešek. Dodaj še kvasec in vse skupaj gneti toliko časa, da se testo loči od posode. Nato previdno vmešaj še sadno-mandljevo mešanico, tako da se sadeži ne bodo preveč pomečkali. Testo oblikuj v kepo in ga za 20–30 minut postavi na hladno. Nato ga nekoliko razvaljaj in položi v pekač za kolače. Kolač postavi na hladno še za 20 minut. Pečico segrej na 200 stopinj, vanjo postavi kolač in temperaturo pečice takoj znižaj na 170 stopinj.

Kolač peci 50–60 minut.

  1. 4 Pečen kolač vzemi iz pečice in ga takoj premaži s stopljenim maslom. Nato ga na debelo posuj s sladkorjem v prahu ali pa ga kar povaljaj v njem. Ohlajen kolač dobro zavij v prozorno folijo in pusti počivati približno 3 tedne.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja