In delila ga je mama Jezeršek. 😉
Le kdo je boljši naslov za deljenje najboljših 'potičnih' trikov kot gospa, ki je v preteklosti spekla že reeeees veliko potic?
Sonja Jezeršek je uredništvu portala Metropolitan pred časom namreč zaupala kar nekaj dobrih nasvetov, kako pripraviti potico, v katero se bodo zaljubili tudi tisti, ki se ji sicer raje izognejo.
Ampak začnimo na začetku ...
Kot pravi Sonja, je pri pripravi potice POTREBNO upoštevati (vsaj) 5 nasvetov, ki si jih lahko prebereš spodaj:
- Moka naj bo ostra, če gnetemo ročno, saj je bolj sipka in jo bomo lažje zamesili.
- Za sladko potico na en kilogram moke uporabimo 1,5 kocke kvasa, za slane nadeve 1 kocko.
- Debelina testa in nadeva morata biti enakomerna, v razmerju 1:1.
- Potico do ¾ prebodemo z nabodalom, da gre zrak ven in se v njej ne naredijo luknje.
- Prava potica je narejena v rebrastem potičniku, ki ima na sredini luknjo.
Ne spreglej:
- To je po mnenju Slovencev najboljši RECEPT za jabolčni štrudelj (poskusi ga)
- Veš, koliko jedi bi za božično večerjo morala imeti na mizi (če bi upoštevala tradicijo)?
Okej, kako se je lotiti?
Njen postopek si oglej v spodnjem videoposnetku:
Če pa imaš recept raje na papirju, sledi spodnjim navodilom.
Potrebovala boš:
Za testo:
- 1 kg bele moke tip 500/ tip 400
- 50 g kvasa
- 20 g soli
- 5 rumenjakov
- eno celo jajce
- 80 g sladkorja
- 80 g masla
- 20 g olja
- limonina lupinica
- 0,03 l ruma
- približno 0,4 l mleka
Za nadev:
- 900 g orehov
- 100 g piškotnih drobtin
- 180 g kisle smetane
- 250 ml sladke smetane
- 400 g sladkorja
- 0,05 l ruma
- 1 rumenjak
- sneg iz enega jajca
- pol žličke mlete kave
- noževo konico cimeta in klinčkov
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- limonina lupinica
- malo soli
Priprava testa:
Najprej zamesi kvašeno testo, ki ga vzhajaj in nato tanko razvaljaj v pravokotnik. Namaži ga z nadevom in tesno zvij. Položi ga v namaščen model za potice in popikaj s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. PeCi jo 1 uro pri 200° C.
Priprava nadeva:
Orehe zmešaj S piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelij orehe tako, da nastane bolj gost nadev. Dodaj še kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljev sladkor, sol in nazadnje trd beljakov sneg.
Pa dober tek!