Boš za praznike pekla potico? TO naj bi bil najboljši RECEPT vseh časov

22. 12. 2023
Deli
Boš za praznike pekla potico? TO naj bi bil najboljši RECEPT vseh časov (foto: Profimedia)
Profimedia

In delila ga je mama Jezeršek. 😉

Le kdo je boljši naslov za deljenje najboljših 'potičnih' trikov kot gospa, ki je v preteklosti spekla že reeeees veliko potic? 

Sonja Jezeršek je uredništvu portala Metropolitan pred časom namreč zaupala kar nekaj dobrih nasvetov, kako pripraviti potico, v katero se bodo zaljubili tudi tisti, ki se ji sicer raje izognejo.

Ampak začnimo na začetku ...

Kot pravi Sonja, je pri pripravi potice POTREBNO upoštevati (vsaj) 5 nasvetov, ki si jih lahko prebereš spodaj:

  • Moka naj bo ostra, če gnetemo ročno, saj je bolj sipka in jo bomo lažje zamesili.
  • Za sladko potico na en kilogram moke uporabimo 1,5 kocke kvasa, za slane nadeve 1 kocko.
  • Debelina testa in nadeva morata biti enakomerna, v razmerju 1:1.
  • Potico do ¾ prebodemo z nabodalom, da gre zrak ven in se v njej ne naredijo luknje.
  • Prava potica je narejena v rebrastem potičniku, ki ima na sredini luknjo.

Ne spreglej:

Okej, kako se je lotiti?

Njen postopek si oglej v spodnjem videoposnetku:

Če pa imaš recept raje na papirju, sledi spodnjim navodilom.

Potrebovala boš:

Za testo:

  • 1 kg bele moke tip 500/ tip 400
  • 50 g kvasa
  • 20 g soli
  • 5 rumenjakov
  • eno celo jajce
  • 80 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 20 g olja           
  • limonina lupinica
  • 0,03 l ruma
  • približno 0,4 l mleka

Za nadev:

  • 900 g orehov
  • 100 g piškotnih drobtin
  • 180 g kisle smetane
  • 250 ml sladke smetane
  • 400 g sladkorja
  • 0,05 l ruma
  • 1 rumenjak
  • sneg iz enega jajca
  • pol žličke mlete kave
  • noževo konico cimeta in klinčkov
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • limonina lupinica
  • malo soli            

Priprava testa:

Najprej zamesi kvašeno testo, ki ga vzhajaj in nato tanko razvaljaj v pravokotnik. Namaži ga z nadevom in tesno zvij. Položi ga v namaščen model za potice in popikaj s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. PeCi jo 1 uro pri 200° C.

Priprava nadeva:

Orehe zmešaj S piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelij orehe tako, da nastane bolj gost nadev. Dodaj še kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljev sladkor, sol in nazadnje trd beljakov sneg.

Pa dober tek!

Morda te zanima še: KVIZ: Kaj tvoj najljubši pocukrani božični film pove o tebi?

Preberi tudi: Ne boš verjela, kaj si za božič želi sin Meghan in princa Harryja (in želja se mu NE bo uresničila)

Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih