Če imaš najbolj tipično vrsto strgalnikov, ima ta štiri strani.
Verjetno redno uporabljaš le eno od njih – ali morda dve. Morda ga skoraj izključno uporabljaš za ribanje sira.
Kljub temu lahko narediš vsaj še nekaj stvari, da kar najbolje izkoristiš svoj strgalnik.
Največje luknje za strganje
Te običajno zavzamejo eno od širokih strani strgala.
Če ribaš sir, boš to verjetno največkrat počela na tej strani.
Trdi (čedar) ali mehki siri (mocarela) sta obe možnosti.
Sir na kratko zamrzni, da ga boš lažje naribala. Za bolj gladko drobljenje in lažje čiščenje lahko strgalo rahlo poškropiš z razpršilom za jedilno olje.
Ta stran je uporabna tudi za pridelke. Naribaj jabolka za ovsene kosmiče ali mafine.
Korenje in bučke, namenjene za mafine, pecivo, hitre kruhke ali ocvrtke, se tudi dobro ribajo na tej strani.
Manjše rezalne luknje
To stran uporabi za drobno ribanje trdih sirov, za katere še vedno želiš, da so v ločenih, a tankih kosih, kot je parmigiano-reggiano, da jih potreseš po vrhu pice ali testenin.
Grobe, hrapave luknje
Ko moraš nekaj res dobro prežvečiti, so zobom podobni robovi teh majhnih lukenj idealni.
Pomisli na lupinico citrusov, česen, muškatni orešček in strjen rjavi sladkor.
Za sirov "prah", ki se bo res stopil v omako ali juho, ga naribaj na tej strani.
Večje luknje za rezanje
Te niso nujno nadomestilo za oster nož. Vendar so možnost, zlasti za relativno majhne količine hrane.
Reže lahko uporabiš za izdelavo velikih rezin sira, ki bodo izstopali v solati. Z njimi pa lahko "narežeš" tudi zelenjavo.
Celotno orodje
S spodnjim robom (če je na dnu gumijast ali silikonski trak ga odstrani) lahko izrežemo pogače, piškote in čvrsto testo za piškote.