Ne govorimo o omaki ali vrsti testenin. Preveri, kje se skriva trik. 😉
Testenine so ena tistih jedi, ki se tudi na jedilnikih Slovencev in Slovenk znajdejo vsaj enkrat tedensko (vsaaaaaaj).
Priljubljene so zaradi preproste priprave pa tudi svoje vsestranskosti, saj jih lahko v zelo kratkem času v resnici pripraviš na tisoč in en način. Z omako, v solati, dodaš jih lahko v razne enolončnice, v obliki lazanje, testenine lahko zapakiraš celo v palačinke.
Testenine bi torej z lahkoto jedle vsak dan, če se le ne bi tako zelo rade prijele na boke. 😉
Vsi namreč vemo, da so testenine bogat vir ogljikovih hidratov oziroma škroba. Ta se ob zaužitju v našem telesu nato razgradi v glukozo, odvečni sladkor, ki se ne porabi, pa se nato pretvori v maščobo.
A kot pravijo nutricionisti, se lahko uživanju testenin prepustiš brez slabe vesti, če pri njihovi pripravi upoštevaš eno precej preprosto pravilo - zaužiti jih moraš hladne.
Ne spreglej:
Če testenine pred zaužitjem ohladiš, se del škroba spremeni v t.i. rezistentni škrob, ki v resnici spada med vlaknine, kar pomeni, da ne povzroča nenadnega dviga inzulina v krvi. Prav zato imajo ohlajene testenine manj kalorij in si jih zato lahko še pogosteje privoščiš - brez slabe vesti.
Dobra ideja, kako pripraviti ohlajene testenine je v obliki testeninske solate.
Potrebovala boš:
- 150 g kuhanih polnozrnatih testenin
- 50 g rdeče paprike
- 50 g zelenega svežega radiča
- 50 g koruze v zrnju
- 25 g pora (rumeni del)
- 50 g kisle smetane
- sveža bazilika, sušen paradižnik, limonin sok
Tako pa jo pripraviš:
Polnozrnate testenine skuhaj in ohladi. Da se med ohlajanjem ne bodo sprijele, jih pokapaj z nekaj kapljicami oljčnega olja.
Rdečo papriko, por in radič nareži na drobne koščke in jih skupaj s preostalimi sestavinami primešaj k testeninam.
Na koncu dodaj še drobno sekljano svežo baziliko in suhe paradižnike. Zmerno soli z jodirano soljo in pokapaj z limoninim sokom. Solato hraniš v dobro pokriti posodi v hladilniku. Če jo pripraviš za vso družino, zgornje količine posameznih živil ustrezno povečaj.
Recept je za aktivni.si pripravila Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. – klinična dietetičarka
Morda te zanima še: Pa iiiii! Luka Dončič pokazal malo Gabrielo in ne moremo verjeti, kako je že velika 😍
Preberi tudi: Na britanskem dvoru iščejo novega kuharja in ne boš verjela, kakšno zahtevo ima zanj kralj Karel III.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc