Božični čas je čas piškotkov in nič ne naredi adventa slajšega kot domače dobrote.
A vsaki pridni gospodinji se je večkrat zgodilo, da je njeno drobno pecivo, ki je lepo pripravljeno čakalo na božični teden, medtem postalo trdo in suho. S preprostim trikom pa bodo tvoji božični piškoti dlje ostali sveži in lepo mehki ter "zdržali" ves božični čas.

Za to ne boste potrebovali kupiti nobenega posebnega pripomočka, ki bi ohranjal svežino (če ste strastna pekovka, verjetno že imate različne škatle za piškote) – zelo verjetno pa imate tudi vse, kar potrebujete, že doma. In to je ... navadno jabolko. Narežite nekaj tankih rezin jabolka. Piškote dajte v škatlo, ki se dobro zapre. Skrivnost je v vlažnosti jabolka: piškoti jo vpijejo in ostanejo čudovito mehki in sveži.
Da bo trik z jabolki deloval optimalno, morate poskrbeti, da bodo vsi koraki izvedeni pravilno:
- Redno menjajte krhlje jabolk. Krhlje jabolk menjajte vsaka dva dni, da preprečite nastanek plesni.
- Kako spraviti rezine jabolk v škatlo? Jabolčnih rezin ne polagajte neposredno na piškote, temveč za podlago uporabite kos papirja za peko. Tako boste preprečili, da bi piškoti prevzeli jabolčni okus.
- Škatlo dobro zaprite. Vedno uporabite nepredušno škatlo za piškote, da zadržite vlago v njej.
Zakaj pa je trik z jabolki tako zelo učinkovit? Piškoti sčasoma izgubijo vlago in postanejo suhi. Jabolko nenehno sprošča vodo, ki jo piškoti absorbirajo. To načelo deluje podobno kot pri kruhu, ki ga želite ohraniti svežega. Trik je še posebej učinkovit pri hitro sušečih pekovskih izdelkih, kot so vanilijeve žemljice, cimetove zvezdice ali piškoti s kislo smetano.
Vir: Miss24
