Le še dobra dva tedna nas ločita od začetka veselega decembra in trenutka, ko bo večina slovenskih mest končno prižgala svojo praznično okrasitev. Z letnim časom je v teh dneh sicer začelo sodelovati tudi vreme, saj so se temperature po državi po zares dolgi indijanski jeseni zdaj končno začele spuščati v normalno stanje, zato ni dvoma, da številni že komaj čakajo malce prazničnega vzdušja.
Te morda zanima tudi:
No, tega so bili včeraj prvi deležni prebivalci Kopra, katere je v mestnem jedru zvečer presenetil prižig prazničnih lučk. A ne skrbi - tudi v Kopru prazničnih lučk še niso čisto zares prižgali, saj so vzdušje praznikov za en dan pričarali z namenom snemanja promocijskega filma za letošnji paneton Esenca Istre, ki je posvečen praznovanju 1500-letnice mesta Koper.
Tako je praznično dekoracijo v Kopru ujel eden od uporabnikov Instagrama:
Kot poroča portal Primorske novice, so v podjetju Vinakoper med pandemijo razvili zamisel o novem produktu, ki bi v enem združil lokalne sestavine, tradicijo in okuse Istre. Rodila se je ideja o panetonu z imenom Esenca Istre, v preteklosti pa so paneton že dvakrat zasnovali v sodelovanju s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem. Letos se pod tole sladko kreacijo sicer podpisuje Filip Matjaž iz portoroške restavracije COB, edine restavracije v slovenskem delu Istre, ki si je na zadnjem izboru prislužila michelinovo zvezdico.
Novemu panetonu v last so včeraj torej snemali promocijski film, v katerem igralka in televizijska voditeljica Ula Furlan po Kopru išče bisere, ki jih Filip Matjaž slednjič poveže v ogrlico. Več podrobnosti o promocijskem filmu tudi ustvarjalcem Primorskih novic pri Vinakoper sicer niso želeli izdati.
Omenjene panetone bodo sicer spekli v beneški slaščičarski delavnici Dolci Palmisano, ki bo leta 2026 prav tako slavila okrogel jubilej, 100-letnico delovanja. Na voljo jih bo le 1500, naročila zanj pa že sprejemajo. Zanj boš morala odšteti 38 evrov.