OMG! Zdravniki potrdili, da TA sadež v resnici popravlja napake na DNA in ščiti pred rakom

16. 6. 2024
OMG! Zdravniki potrdili, da TA sadež v resnici popravlja napake na DNA in ščiti pred rakom (foto: Profimedia)
Profimedia

Od zdaj naprej se bo redno znašel na našem jedilniku! Tudi na tvojem?

Da je sadje zdravo in da bi se moralo pogosteje znajti na naših jedilnikih je sicer že dobro poznano dejstvo. In čeprav bo k tvojemu zdravstvenemu stanju pripomoglo kakršnokoli sadje, bo na tvoje telo nekatero imelo bolj zdravilen učinek kot drugo.

Kot potrjujejo znanstveniki in zdravniki, je kivi tisto sadje, ki s z lahkoto umešča med najbolj zdravju koristna živila, saj vsebuje več vitaminov in mineralov na gram sadeža kot v večini drugega sadja.

Morda še ne veš, ampak ...

... kivi je izredno bogat vir vitamina C. Samo za primerjavo - v kiviju je dvakrat toliko vitamina C kor v limoni, in z le enim kivijem na dan boš v telo vnesla priporočljivo dnevno količino tega vitamina.

Profimedia

Poleg vitamina C kivi vključuje tudi veliko vitamina E, kar je za sadje v resnici prava redkost. Ta vitamin navadno bogati živila, kot so sončnično in olivno olje, oreščki, pšenični kalčki, koruza, soja in podobno. Prav zaradi vsebnosti tega vitamina je kivi močan antioksidant in telo varuje pred srčno žilnimi boleznimi, aterosklerozo in neplodnostjo.

Kivi je prav tako bogat vir folne kisline, ki je še posebej pomembna med nosečnostjo. Plod namreč varuje pred nevrološkimi motnjami, poleg tega pa preprečuje tudi srčno žilne bolezni, možgansko kap, raka, debelost, depresijo, izboljšuje spomin in lajša vročinske oblive v menopavzi.

Ampak pazi zdaj to ...

... kot so v raznih raziskavah potrdili zdravniki, uživanje kivija pripomore k izboljšanem delovanje imunskega sistema, zaradi visoke vsebnosti luteina, antioksidanta, ki preprečuje starostne bolezni oči, pa preprečuje tudi nastanek sive mrene, preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic. 

Sicer pa si lahko eno od razlag pogledaš tudi v spodnjem posnetku:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kunal Sood, MD (@doctorsoood)

Preberi še:

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave