Kaj Cosmo kuharicam priporoča Valentina Smej Novak?

14. 2. 2015
Deli
Kaj Cosmo kuharicam priporoča Valentina Smej Novak? (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Spoznaj Valentino Smej Novak, ki je skupaj z možem Luko Novakom izdala novo kuharsko knjigo z naslovom Zlahka, ljubezen do kuhanja na prvi pogled. Ker je Valentina tudi mati treh otrok, poslovna ženska in vedno urejena dama, nas je zanimalo, kako sama poskrbi za kuhanje tudi takrat, ko nima časa.

Kako skrbite za zdravo prehrano?

Kupujem predvsem primarna, osnovna živila: zelenjavo, meso, žitarice in skušam pripravljati preproste obroke, kjer živila dobijo svojo veljavo. Ne maram pretiranega krancljanja in preveč različnih sestavin v isti jedi. Kuharijo pa mi skrajšajo preproste kuharske osnove, od bešamela do sofrita. Predvsem pa pazim, da so obroki čim bolj redni, ob isti uri. 

Kaj vam pomeni obred kuhanja?

Včasih sprostitev, drugič obveznost, včasih rutino, drugič spontano kreativnost, vsakodnevni obred, včasih pa samo obed. Mislim, da je pomembno zavedanje, da ne živimo zato, da jemo, ampak da jemo zato, da živimo. Tudi v odnos do hrane moramo vnesti pravo mero in zdravo pamet, uporabljati živila, ki so nam blizu, in jih kombinirati z novimi prehranskimi dognanji. Ne želim biti suženj pretirano zapletenih priprav in nedosegljivih norm, ki prerastejo v prehranske obsesije s pravilnim izborom živil glede na to ali ono dieto ali modno muho. 

Zakaj se bodo bralke Cosma zlahka lotile vajinih receptov?

Zlahka je poziv k intuitivni kuhariji. Sestavine zajamemo s pogledom, da nam je takoj jasno, kaj potrebujemo za določeno jed. Estetika fotografij je drugačna kot v najinih prejšnjih knjigah, bolj zračna in prečiščena. Fotografinja Ana Hribar je sicer znana kot priljubljena blogerka Fensišmensi in je svoj pronicljivi pogled tokrat uporabila za fotografije hrane.

Marsikje po Sloveniji sneži: kje bo snežna odeja najdebelejša

knjiga

Recepti v knjigi so namenjeni tako izkušenim kot novopečenim kuharskim navdušencem, milenijcem. Želiva, da bi bila to tudi kuharska knjiga za 'v torek zvečer', torej tudi za takrat, ko ni časa in zalog na pretek, za aktivne bralce, ki jih zanima, kaj bodo imeli na krožniku, in iščejo sveže ideje in kreativne rešitve za svoje obroke. 

Dva najljubša recepta, ki bi ju priporočala Cosmo kuharicam?

Prisegam na lazanjo, ki je zdaj, ko sva lansirala še linijo izdelkov O'mami, postala zelo preprosta: za mesno omako potrebujem nekaj žlic osnovnega zelenjavnega popraženja, sofrita, iz čebule, korenčka in zelene, nato pa dodam še paradižnikovo mezgo. Lazanjo bogato premažem z bešamelom in potresem z mocarelo. Obrok uravnotežim z veliko skledo radiča. V svojih cosmo trenutkih pa prisegam na fro-yo, domači jogurtov sladoled z medom in orehi. 

Kaj pa kaj sladkega in hitro pripravljenega, ko pade sladkor?

Odgovor je jasen: brownielijev sladoled z jagodami. Luka pravi, da sladica brez čokolade ni sladica, zato imamo doma zmeraj zaloge popolnega brownieja, ki ga lahko po receptu v knjigi spečemo tudi sami. Nadrobljen in pomešan z vaniljevim sladoledom postane transcendentna sladica.

Nasvet za ženske, ki so ves dan zdoma in nimajo časa za zdravo kosilo?

Prav dobro poznam tako situacijo. In točno nam je namenjena ta knjiga. [smeh] Upam, da se bodo polnozrnati riž z mandlji, belušna pita, štručka s pestom ali morda misliji z godži jagodami pogosto znašli v menažkah Cosmo bralk. 

Pripravila: Lola Agnič

Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih