Fige pogosto povezujemo s poletjem, mediteranskim podnebjem in morjem. Čeprav uspevajo predvsem ob obali, jih vse pogosteje najdemo tudi na celini. Uživamo jih sveže, sušene, v marmeladah ali sladicah – toda ste vedeli, da so uporabni tudi listi fige?
Preberite še:
- Tvoj novi najljubši spomladansko-poletni koktajl: skoraj kot aperol spritz, ampak še bolj sočen (in čisto enostaven za pripravo)
- Recept: Imaš doma veliko jabolk? Pripravi te jabolčne krofke iz le 5 sestavin (+ pripravljeni v pol ure)
Figovi listi veljajo za naravni zaklad zdravja. Pomagajo uravnavati krvni sladkor, znižujejo raven trigliceridov in visok krvni tlak ter blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem. Iz njih lahko celo pripravite sirup z nežnim, aromatičnim okusom, ki spominja na kokos in vaniljo.
Opozorilo: Uporaba figovih listov ni nadomestilo za predpisano zdravljenje. V kolikor imate kakršne koli zdravstvene težave, se pred uporabo posvetujte s strokovnjakom.
Kako pripraviti sirup iz figovih listov?
Za pripravo sirupa potrebujete dve pesti (približno 70 gramov) svežih figovih listov skupaj s peclji. Liste dobro operite in jih dajte v lonec. Prelijte jih z vodo – toliko, da so povsem pokriti – in zavrite.
Ko voda zavre in dobi rahlo rumenkasto-zelenkast odtenek, odstranite liste. V tekočino nato stresite rjavi sladkor – za vsak liter tekočine dodajte približno kilogram sladkorja. Mešanico ponovno zavrite in kuhajte, dokler ne dosežete sirupaste gostote. Sirup nato ohladite in shranite v steklenico.
Kako uporabiti sirup?
Sirup iz figovih listov je naravno sladilo in odlična alternativa klasičnemu sladkorju. Uporabite ga lahko v jutranji kavi, ga prelijete po palačinkah ali sladoledu, zmešate z ovsenimi kosmiči ali jogurtom, ali ga dodate v solatne prelive in koktajle. Možnosti je res ogromno – preizkusite, kaj vam najbolj ustreza!
Povzeto po Aktivni