Nove cene bencina in dizla: Eni se bomo vozili ceneje, drugi dražje - med katerimi si ti?

22. 4. 2024
Nove cene bencina in dizla: Eni se bomo vozili ceneje, drugi dražje - med katerimi si ti? (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Dizel bo prvič po izbruhu pandemije covida-19 cenejši od bencina.

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči dvignila za 1,8 centa na 1,560 evra za liter. Liter dizla bo medtem cenejši za 1,5 centa, nova regulirana cena pa bo 1,527 evra za liter. 

S torkom se bo ob tem za en cent pocenil liter kurilnega olja, nova regulirana cena bo pri 1,170 evra za liter, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Vlada ni posegala v trošarine, prav tako ostajajo enake omejitve marž za trgovce.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Standarden 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo tako od polnoči stal 78 evrov. Če ne bi regulirali cen, bi bilo treba po ocenah ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter bencina odšteti okoli 1,622 evra.

Za 50-litrski rezervoar dizla bo medtem od polnoči treba odšteti 76,35 evra. V odsotnosti regulacije in še vedno veljavne oprostitve plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po ocenah ministrstva liter dizla stal okoli 1,602 evra. Za 1000 litrov kurilnega olja bodo medtem porabniki po novem plačali 1170 evrov (brez prevoza). Če ne bi regulirali cen tega energenta, bi bilo treba za liter po izračunih ministrstva odšteti okoli 1,267 evra.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Takšen sistem bo po napovedih pristojnih ostal v veljavi do nadaljnjega. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se medtem oblikujejo prosto.

Vir: STA/Metropolitan.si

Morda te zanima še: Pismo ženske možu, ki je odšel z njeno sestro: "Ne vem, če sem ti kdaj povedala, ampak moja sestra se je ..."

Preberi tudi: Uf! To trenutno najbolj skrbi Meghan Markle (in rešitev v resnici ni najbolj enostavna)