Si že slišala za primorsko toplo hrenovo omako? Obljubimo, da bo zvezda prihajajočih praznikov.
Velika noč je pred vrati, z njo pa tudi nabiranje novih receptov za velikonočne dobrote. Na slovenskih mizah se poleg velikonočne šunke in jajc vedno znajde tudi hren, saj naj bi zaradi svoje oblike spominjal na žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, njegov pekoči okus pa naj bi simboliziral rane, ki jih je Jezus trpel za naše odrešenje.
Ne spreglej:
- Velika noč: To naj bi bil najboljši RECEPT za kuhano šunko v testu (sočna in slastna)
- Slovenski kuhar priznava: "90% Slovencev pri kuhanju jajc za pirhe počne TO napako"
Če si ga do zdaj postregla preprosto naribanega, zmešanega s kislo smetano ali z jabolki, je letos morda čas, da preskusiš recept z malce zasuka. Si že slišala za vročo hrenovo omako? Gre sicer za omako, ki se jo po tradiciji pripravlja na Primorskem, a zaradi njene nesramne kremnosti in drznega parčkanja z velikonočnim mesom se bo zagotovo letos znašla na mizah širom Slovenije.
Potrebovala boš:
- 400 ml juhe
- 2 žemlji
- 20 g masla
- 150 g naribanega hrena
- sol, poper
- 50 ml kisle smetane
Tako pa jo pripraviš:
- Žemlji na drobno nakockaj in ju v kozici na hitro popraži na maslu.
- Zdaj dodaj juho (najraje tisto, v kateri se je kuhalo meso) in pomešaj, da se žemlji pridno napojita.
- V kozico stresi hren, kremni sir in kis, nato pa vse skupaj divje zmešaj s paličnim mešalnikom.
- Soli in popraj po okusu.
- Če je omaka pregosta, prilij še malo juhe ali vode, če pa je preredka, jo malce pokuhaj.
Ali si vedela, da je hren ...
... super živilo za veliko noč, saj ti bo njegovo uživanje pomagalo ublažiti številne težave, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane. Poleg tega je bogat vir vitamina C, kalija, vitamina B1, B6, železa, kalcija, magnezija in fosforja, pohvali pa se lahko tudi z majhno kalorično vrednostjo in malo maščob.
V osnovi ti bo hren torej pomagal pri izboljšanju presnove maščob, čiščenju sinusov, boljšem delovanju žolčnika in ledvic, prav tako pa bo poskrbel za čiščenje organizma in ožilja.
Morda te zanima še: Michelinov chef razkril, kako doma pripravi najboljši PIRE na svetu (za prste obliznit, ti povemo) 😉
Preberi tudi: Njami! Zate imamo recept za najboljši 'french toast', ki ga moraš res preizkusiti