Ljubljano je pred kratkim obiskal britanski ustvarjalec vsebin Jake Harwood, ki stoji za kulinaričnim TikTok kanalom Big Nibbles – profilom z več kot 400.000 sledilci na TikToku in 300.000 na Instagramu. A njegov ljubljanski potep tokrat ni požel navdušenja – prej nasprotno.
Oboževalci so namreč pričakovali razglednico okusov iz središča Slovenije, Harwood pa se je odločil za povsem svoj seznam jedi – s poudarkom na hitri prehrani in estetiki namesto avtentičnosti. Njegov izbor je tako sprožil val razočaranja in ogorčenja, predvsem med slovenskimi sledilci.
Preberi še:
- Športni šik: Kako v vsakdanji slog vključiti športne kose, ki v resnici niso le za v telovadnico?
- Pet parfumov in dišav, ki jih potrebuješ letošnje poletje
Ocene, ki so dvignile obrvi
Obisk je začel z paninijem iz Dobre vile, ki je dobil oceno 7/10. Nadaljeval je s pistacijevim pecivom iz Fetiche Patisserie, ki je na videz navdušilo, a po okusu razočaralo – zato je dobilo oceno 4/10.
Še večje razočaranje pa je sledilo pri 'balkanskem burgerju' iz Okrepčevalnice Burek na Poljanski cesti, ki ga je opisal kot obrok iz 'umazane male poslovalnice s hrano za s seboj'. Poleg nizke ocene 1 je omenil še slabost, ki naj bi mu jo povzročila jed.
Nekoliko boljšo oceno si je prislužila večerja v gostilni Čad, kjer je poskusil pleskavico, pomfri in kajmak – klasika, ki je dobila 8/10. Tu je končno poskusil tudi prekmursko gibanico, a brez ocene.
Kulinarično turnejo je zaokrožil z obiskom novejše takerije Uno Mas, kjer so si takosi po njegovi oceni zaslužili 9/10, ter z legendarno klasiko iz Hot Horse – konjskim burgerjem, ki ga je ocenil s 6/10.
@bignibblescooks Trying Food in Ljubljana, Slovenia #slovenian #good #slovenia #ljubljana #review ♬ Magic Mamaliga - OMFO
Kje je slovenska hrana?
V komentarjih pod objavami so se kmalu oglasili slovenski sledilci – in niso bili prizanesljivi. "Torej nisi poskusil niti ene tradicionalne slovenske jedi, razen gibanice?" se je glasilo eno izmed sporočil. Drugi so mu očitali, da je "izbral dobesedno najslabše lokacije za hrano v Ljubljani".
Da bi dobil vsaj približen občutek o slovenski hrani, bi si lahko privoščil ajdove žgance, matevža, joto, štruklje, govejo juho – vendar pa se zdi, da vseh teh jedi Harwood ni niti opazil.
Čeprav so bile ocene subjektivne in pripravljene za globalno občinstvo, je postalo jasno, da kulinarični obiski v Ljubljani zahtevajo več raziskovanja – in spoštovanja lokalnega okusa. Sledilci si želijo, da bi ob morebitnem prihodnjem obisku izbral prave jedi in gostilne, ki resnično predstavljajo dušo slovenske kuhinje. Več sreče prihodnjič, Big Nibbles!