Je tvoja koža v obupno slabem stanju? Tole ti bo v pomoč!

Vse v redu in prav, dokler tvoja koža pozimi ne ponori. Večina ljudi se ne zna spoprijeti z njo takrat, ki uide izpod nadzora.

23. 2. 2016

"Ko imajo ljudje težave s kožo, bodo vzeli nasvete celo od poštarja!" pravi dermatolog dr. Sam Bunting. "Navadno izgubijo živce in poskusijo vse možne zvarke, kar le še poveča problem."

Torej, kaj storiti?

Govorili smo z dermatologi, da bi našli prave odgovore na vsa vprašanja – od mozoljev pa do nadležnih podočnjakov. Zato pozabi, kar pravi poštar, in sledi našim nasvetom.

Manj je več!

"Povprečna ženska ima navadno kar 35 izdelkov v svoji kopalnici," pravi dr. Bunting.

"Prava katastrofa je bombardirati kožo s toliko različnimi pripravki. Tako je prva stvar, ki jo naročim svojim pacientom, da poenostavijo vsakodnevno rutino in izpraznijo navlako med kozmetiko in ličili. Nujno je, da imaš rutino, ki je preprosta, učinkovita in ustreza tvojemu vsakodnevnemu življenju. Koža potrebuje vsaj šest tednov, da se izboljša – in režimu ne boš sledila tako dolgo, če ti ne bodo všeč izdelki in način njihove uporabe."

Imaš temne podočnjake?

(tudi če greš spat ob desetih zvečer)

"Temni kolobarji pod očmi se poslabšujejo z leti, ker se koža okrog oči tanjša, kar povzroči, da so krvne žile in mišice pod kožo bolj vidne," razlaga dr. Bunting.

oči

"Ampak če si mlada in imaš tovrsten problem, je ta najverjetneje podedovan in iskreno ni kaj dosti storiti. Uporaba krem, ki vsebujejo sestavino hesperidin metil chalcone, lahko pomaga, saj izboljša stene kapilar, kar preprečuje uhajanje krvi v sosednja tkiva. Poleg tega je seveda najboljša izbira korektor."

Lepotna urednica priporoča, da poskusiš katerega od teh izdelkov:

oci

Te pesti zabuhlost okrog oči?

Blazinice pod očmi je veliko teže skriti kot temne kolobarje. Ne glede na to, koliko korektorja uporabiš, je vedno težavno zamaskirati napihnjenost in oteklino.

Dermatologinja dr. Stefanie Williams pojasnjuje, da zabuhlost okrog oči nastane zaradi maščobnega tkiva – ki se ga je nemogoče znebiti drugače kot z operacijo – ali zaradi zadrževanja tekočin.

Kako sploh ugotoviš, kateri od dveh razlogov je krivec v tvojem primeru?

"Če je oteklost hujša zjutraj in jo lahko z masažo spravimo stran, potem je kriva tekočina," pouči dr. Williams.

"Pogosto je krivec tudi prehrana z veliko predelanimi ogljikovimi hidrati in soljo, kar spodbudi zastajanje vode." Izdelki za oči, ki vsebujejo kofein, bodo zožili krvne žile in pomagali zmanjšati zatekanje.

Imaš mozolje?

akne

To se dogaja s tvojo kožo, tik preden dobiš mozolj ...

1 Odmrle kožne celice se zberejo na koncu lasnega mešička (tako imenovane pore) in ga zaprejo. Takšni zapori rečemo komedon. Če je ta zaprt na površju kože, potem je bel in je videti kot mala bela bunkica. Ko pa je zamašena pora izpostavljena zraku, torej če mešiček ni povsem zamašen, koža potemni in nastane ogrc.

2 Ko je pora zamašena, se v lasnem mešičku nabira sebum.

3 To ustvari popolno okolje za uspevanje bakterije, imenovane propionibacterium acnes (še posebej uživa, ko ima na voljo veliko olja in malo kisika).

4 Ko tvoj imunski sistem zazna bakterijo, se v koži sproži vnetni proces, ki se pokaže v ne tako privlačni buli.

Lepotna urednica priporoča, da poskusiš katerega od teh izdelkov:

akne

"Dva izdelka, ki jih vedno svetujem mojih strankam, ne glede na leta in probleme s kožo, sta dober antioksidantni serum in krema za sončenje," razkriva dr. Williams. "

Antioksidantni serum je nujen za varovanje kože pred oksidacijskim stresom in prehitrim staranjem." (1) Clarins Double Serum (89 €) in (2) Paula's Choice Resist Ultra Light Super antioxidant serum (37,50 €) nista ravno poceni, vendar potrebuješ le nekaj kapljic vsako jutro.

izdelka

"Vedno priporočam uporabo sončne kreme z zaščitnim faktorjem med 30 in 50. Sam uporabljam kremo za sončenje tudi pozimi, vendar vsi ne potrebujejo vlaženja.

Ena večjih napak je, da ljudje obtežujejo kožo s preveč mastnim kremami. Dobra krema za sončenje že sama po sebi vsebuje vlažilne sestavine, zato ne potrebuješ še drugega izdelka, razen če nimaš izjemno suhe kože."

V primeru aken, ki nikakor ne izginejo z uporabo izdelkov za problematično kožo, se obrni na dermatologa.

Ne beli si glave s tem, da bodo s tabo izgubljali čas – akne so lahko zelo neugodno stanje, ki ima velik vpliv na samozavest. Zato le poskrbi za zdravljenje, ki ga potrebuješ.

Obstaja kar nekaj različnih vrst zdravljenja. Navadno gre za kombinacijo različnih zdravljenj, da lahko napadejo akne v različnih stadijih razvoja.

  • Antibiotiki

Pomagajo ti uničiti bakterije, ki rastejo v lasnem mešičku. Problem uživanja je, da se akne navadno vrnejo, ko jih nehaš jemati. Oralni antibiotiki prav tako ne bodo imeli učinka na bele in črne ogrce, ker jih ne povzročajo bakterije.

  • Retinoidi

Retinoidne kreme vsebujejo vitamin A in preprečujejo nastanek mozoljev, saj zmanjšujejo vnetje in onemogočajo, da bi odmrla koža celic zaprla mešiček.

  • Hormonska terapija

Zdravnik, navadno ginekolog, ti lahko predpiše posebne kontracepcijske tablete, ki pomagajo zmanjšati količino sebuma, snovi, ki jo izločajo žleze lojnice.

  • Izotretinoin (verjetno si že slišala za roaccutan, ki vsebuje izotretinoin)

Ta snov zatre kožne lojnice tako, da zmanjšajo količino proizvedenega olja, hkrati pa zmanjšuje vnetje. Po navadi ti bo zdravnik predpisal izotretinoin le, če drugo zdravljenje ni učinkovito.

  • Keratolitik

Deluje prav tako kot salicilna kislina in benzoil peroksid, in sicer zmanjša keratin – protein, ki sestavlja del kožne strukture. Sestavina pomaga zatreti komedone in prepreči nastanek novih.

Pomembnost učinkovitega čiščenja!

"Piling je še posebej pomemben pri mozoljasti koži," svetuje dr. Harold Lancer, dermatolog Kim Kardashian in Victorie Beckham.

"Ker so akne zamašene pore, je piling nujen, saj odstranjuje odmrle celice in ohranja pore odprte."izdelki

Če imaš vnetje aken in velike pore, začni postopoma in naredi piling en večer v tednu. Počasi povečuj, da se koža navadi, dokler ne boš uporabljala pilinga zjutraj in zvečer vsak dan. Vendar pazi, da boš nežna – saj ne želiš, da bi poškodba aken izbruhnila pod kožo in povzročila vnetje.

"Za mozoljasto kožo je pomembno, da poiščeš piling z večjimi okroglimi delci, brez ostrih robov, ki bi dražili kožo." Poizkusi (1) Vichy Pureté Thermale Gommage creme (12,50 €) ali (2) Burt's Bees Peach & Willow Bark Deep Pore Scrub (14,30 €) ali pa (3) Eucerin DermoPuryfier (10,18 €).

Uporaba mila za obraz s ščetko za globinsko čiščenje obraza je druga možnost za odmašitev por – bodi le pozorna, da ščetko zamenjaš redno, da se na njej ne razvijejo bakterije. Mi obožujemo (4) Remington FC1000 (55,99 €), ki ima tri različne hitrosti, med katerimi lahko izbereš tisto, ki ti bo zagotovila nadzor v vsakem trenutku.

Z enominutnim merilnikom časa, ki nežno utripa vsakih 20 sekund z namenom, da se premakneš od enega območja k drugemu, boš kožo najbolje očistila. Dokazano je, da tako bolj učinkovito očistiš obraz vseh olj in nečistoč, poleg tega pa jo lahko uporabiš z enim polnjenjem kar 30-krat.

Bodi zelo pozorna pri uporabi ličil!

Vse smo že to doživele: tvoja koža je videti grozno, zato nase vržeš tono ličil, vendar z vsakim novim nanosom le poslabšuješ zadevo. 

licila

"Če si nagnjena k mozoljem, potem ne smeš uporabljati pudra, bogatega z lipidi," pojasnjuje dr. Williams.

"Izberi izdelke brez olj, ampak imej v mislih, da oznaka 'nekomedogeno' nujno ne zagotavlja preprečevanjalicila nastanka mozoljev."

Tekoče podlage za tiste, ki ste nagnjene k mozoljavosti: (1) Clinique Stay Matte Oil-Free Makeup (35,99 €), (2) Lancôme Teint Miracle (44,63 €) in (3) Bobbi Brown Skin Foundation (46,84 €).

Za večjo prekrivnost priporočamo, da poskusiš (4) Kryolan Dermacolor Campuflage Cream (12,27 €). Dr. Bunting ti svetuje tudi, da nehaš uporabljati puder v prahu.

"Nekateri pudri imajo izredno majhne delce, zato zaprejo pore. Uporabi raje matirne lističe, ki vpijejo olje in razmastijo kožo."

Imaš resničen problem s prekrivanjem?

Najprej nanesi kanček (5) Cover FX Blemish Treatment Primer (47,40 €) – zapečati mozolje in ustvari gladko površino, hkrati pa vsebuje salicilno kislino za zdravljenje.

Uporabi ga skupaj s korektorjem (6) Cover FX Blemish Treatment Concealer (47,40 €).

Besedilo: Nastasija Furjan in Katja Štravs
Fotografije: lauren basamo, jeffrey westbrooke/studio d, promocijsko gradivo