Zakaj dlake pod pazduhami rastejo hitreje kot drugje po telesu?

Gre tudi tebi na živce, da se moraš pod pazduhami briti skoraj vsakih 24 ur? Tudi nam, zato nas je zanimalo, zakaj ravno te dlake rastejo s takšno svetlobno hitrostjo in ugotovili, da ...

Zakaj dlake pod pazduhami rastejo hitreje kot drugje po telesu? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2018

Ko si postrižeš lase (in po možnosti še nisi zadovoljna s pričesko), je videti, kot da čakaš leta in leta, da ti zrastejo za 1 centimeter, ko se pobriješ pod pazduho, pa se naslednje jutro že zbudiš z majhnimi "pikicami" pod njo.

Zakaj za vraga dlake pod pazduho (pa tudi sramne dlake) rastejo s takšno svetlobno hitrostjo?

To je odvisno od stopnje, v kateri se dlake nahajajo v svojem ciklu. Te gredo namreč skozi proces iz treh korakov.

Vse dlake, ne glede na to, kje se nahajajo, sledijo temu ciklu: rast, mirovanje in izpadanje. Navadno nekaj mesecev aktivno rastejo, potem se pa upočasnijo/ustavijo in na koncu začnejo tudi izpadati.

Zakaj se ti zdi, da dlake pod pazduho in na delikatnih mestih rastejo hitreje?

Delno je lahko to zato, ker te sledijo drugačnem ciklu.

Sramne in ostale dlake po telesu potrebujejo nekje 30 do 44 dni, da zaključijo celoten proces. To pomeni, da bodo te iste dlake odpadle v roku meseca oziroma meseca in pol.

Po drugi strani pa lasje lahko rastejo celo do 6 let, preden začnejo izpadati. Posledično imamo na glavi daljše lase kot drugje po telesu.

No, bistvo pri dlakah pod pazduhami pa je tudi v optični iluziji.

Razlog, zakaj se ti zdi, da dlake (po britju) rastejo hitreje na nekaterih delih telesa, je, ker so na teh mestih pobrite čisto blizu površine kože. Kar pomeni, da rastejo neposredno iz nje in so vidne praktično takoj zatem, ko jih pobriješ.

Krajše, kot so dlake, lažje vidimo njihovo hitrost rasti. Če bi si torej pobrila lase, bi najverjetneje ponovno rastli s podobno hitrostjo kot pod tvojimi pazduhami in sramne dlake.

Mimogrede, še nekaj zanimivosti:

Lasje zrastejo približno 0,5 milimetrov na dan, medtem ko dlake pod pazduho zrastejo do 0,27 milimetrov. Dlake po obrazu rastejo za približno polovico počasneje kot lasje (morda malo hitreje kot to), dlake na nogah pa v povprečju zrastejo 0,27 milimetrov na dan.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: So tvoje ustnice pozimi VEDNO razpokane? Poskusi TO! (nasvet naše novinarke) ali pa poglej, kako doma PRAVILNO zravnati frufru!

Priporočamo tudi: Zmečkaj banano in dodaj ti 2 magični sestavini - Preveri, kaj se zgodi!