Z arganovim oljem do lepih las

Večina olj za nego las je izdelanih na osnovi arganovega olja. To pridobivajo iz oreščkov arganovega drevesa, ki raste v Maroku.

Z arganovim oljem do lepih las (foto: shutterstock) shutterstock
8. 3. 2011

Že stoletja se uporablja za zdravljenje težav s kožo in lasmi, je bogat z vitaminom E in esencialnimi maščobnimi kislinami.

Zakaj je tako učinkovit?

Učinkovit je zato, ker je vsestranski.

Uporabljamo ga lahko za umivanje las, kot balzam ali za oblikovanje pričeske. Z njim ustvarimo sijaj, kodre in obenem lase navlažimo ter jih naredimo mehkejše, zato je primeren za vse, ki imajo zaradi kemikalij uničene lase ali imajo kronično suhe lase.

Izdelki z arganovim oljem lase ščitijo tudi pred UV-žarki in zunanjimi vplivi. Strokovnjaki celo trdijo, da pripomorejo k hitrejši rasti las. Pomagajo pa tudi pri hitrejšem sušenju las.

Katere so slabosti?

Čisto arganovo olje je bogato in zato drago, zato večina izdelkov s tem oljem vsebuje tudi druga olja, na primer mandljevo ali korenčkovo. Prav tako vsebujejo silikon, ki naredi lase še posebej sijoče, a izdelek v tem primeru ni popolnoma naraven.

Čeprav frizerji trdijo, da lahko uporabljaš izdelke, ki vsebujejo arganovo olje, tudi če imate suhe in občutljive lase, strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj primerno za zdrav las.

Uporaba in nanos

Nekaj kapljic olja nanesite na konice prstov in z njimi rahlo razčeši še vlažne lase, pri tem pa se osredotoči na konice. Lase normalno posuši s sušilnikom. Pričesko lahko dokončno oblikuješ še z dvema kapljicama olja, vendar ne pretiravaj.

Za naravne kodre

Normalno jih umij in na vlažne lase nanesi malce olja. Pramen za pramenom navij v majhne polžke in jih pritrdi s sponko. Pusti, da se lasje posušijo na zraku, potem pa jih razvij in s prsti oblikuj želeno pričesko.

Nasvet: preden greš na sonce, nanesi nekaj kapljic olja, ki bo poskrbelo, da se las na soncu ne bo izsušil.