Vodo lahko zamenja čaj

Skoraj devetdeset odstotkov tvojega telesa je sestavljeno iz vode, zato je pomembno, da tudi pozimi, ko misliš, da uživanje večjih količin tekočine ni potrebno, piješ enako kot poleti.

16. 1. 2008

Pravzaprav se s pomočjo tekočine tvoje telo čisti in zaradi tega si lahko lepa v vseh letnih časih. Čistoča tvoje kože je namreč v veliki meri odvisna od tega, kaj poješ in koliko 'čistilnih tekočin', spiješ.

Voda:

  • ima pomembno vlogo pri delovanju biokemičnih procesov v telesu.
  • je glavna sestavina krvi, ki po telesu raznaša kisik in hranila za obnovo celic.
  • z njeno pomočjo telo odstranjuje odpadne snovi iz telesa tudi skozi kožo.

Za čiščenje

Čeprav smo že poudarjali, a ne bo odveč pripomniti še enkrat, da bi na dan morala popiti vsaj dva do tri litre tekočine – tudi v hladnih dneh. Poleg vode lahko piješ nesladkan sadni ali zeliščni čaj, lahko tudi zeleni čaj, sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove, ki bodo tvoje telo oskrbeli z dodatnimi vitamini in minerali, slednje tvoje telo v zimskih dneh potrebuje za zdrav imunski sistem.

Izogibaj se

Predlagamo ti, da se izogibaš uživanju alkoholnih pijač, sladkanim sokom in nektarjem, gaziranim pijačam in energijskim napitkom ter velikim količinam kave in pravega čaja … Če med tekočino šteješ tudi kavo, potem moraš vsaki kavi dodati še vsaj en kozarec vode, da tvoje telo ne bi bilo še bolj dehidrirano, kava je namreč diuretik.

Toplo od znotraj

Čeprav v hladnih dneh redkeje čutiš potrebo po tekočini, kot sredi vročih poletnih dni, nikar v torbico ne pozabi dati pol litrske plastenke z vodo ali še bolje – termo posodo s čajem, ki te bo v teh hladnih dneh pogrel od znotraj.