'V čem je finta obraznih olj?' (piše Ines Šercelj)

V čem je finta ... obraznih olj?

29. 11. 2019
Slika 1/5

Izdelke najdeš s klikom NAPREJ ->

Profimedia

Nekateri jih preprosto obožujejo, drugi se jih na smrt bojijo, z gotovostjo pa lahko rečemo, da se okoli obraznih olj zadnje čase dviga veliko prahu in še več napačnih informacij. V obdobju, ko priljubljenost tako imenovane naravne kozmetike narašča, veljajo za rešitelje suhe, puste kože in alternativo kremam za obraz. A nič ni tako preprosto, kot se sliši, zato posploševanje tudi tukaj odpade. Začnimo torej pri osnovah.

Vrste olj?

Najprej jih razdelimo na bazna in eterična olja. Prva se uporabljajo za dejansko nego, druga služijo kot parfumski dodatek. V trgovinah boš največkrat našla mešanico obojih, a bodi pazljiva, saj so eterična olja lahko velik dražilec. Če imaš občutljivo kožo, se jim izogibaj, prav tako tudi sintetičnim dišavam v kozmetiki. Med baznimi olji boš verjetno prepoznala mandljevo, arganovo, jojobino, šipkovo, skvalen in mnogo drugih. Izberi jih glede na potrebe svoje kože. Ne veš, kako? Beri naprej.

Kaj in za koga?

Najprej se vprašaj, kaj tvoja koža potrebuje. Je to voda ali pa ji primanjkuje sebuma in je zato videti suho ter se lušči? Suha koža bo imela od olja največ koristi, saj ji lastnega primanjkuje. V tem primeru izberi mandljevo ali arganovo olje, za mini pomlajevalni učinek pa lahko poskusiš tudi s šipkovim. Jojoba in skvalen sta najbolj raznovrstna in se dobro obneseta na vseh tipih kože, saj sta med vsemi olji najbolj podobna našemu naravnemu olju v koži. Če spadaš med tiste, katerih koža je mastnejša in nagnjena k aknam, ti priporočam, da se olj izogibaš. Izberi raje vlažilno kremo.

Pazi na?

Pravilna uporaba je zelo pomembna, sicer lahko z olji brcneš v temo in si nakoplješ neželene učinke. Najpomembnejše pravilo je, da olje ni zamenjava za vlažilno kremo. Ne vsebuje namreč vode in je zato dehidrirani, vode željni koži ne more podariti. Je dodatek, ki ga plastimo čisto na koncu svoje rutine. Nikoli vmes ali pod kremo, saj se le-ta ne bo vpila, kot se mora. Olje prav tako ni namenjeno vsakodnevni uporabi, saj lahko kožo poleni, zmanjša namreč njeno lastno proizvodnjo sebuma in posledično koža postane še bolj suha. Super pa je za zimsko obdobje, ko potrebuješ dodatno zaščito pred mrazom in pred nepotrebno izgubo vlage.

Se s tvojo kožo ne razumeta najbolje in bi želela pomoč pri izbiri pravilne kozmetike? Strokovnjaki portala Fem Plus ti lahko pomagajo. www.femplus.si

Med izdelki pobrskaj v foto galeriji.

Besedilo: Ines Šercelj,

Fotografije: Promocijsko Gradivo, Marko Pirc.

Kolumna Izraža Osebno Mnenje Kolumnistke In Ne Odraža Nujno Stališča Uredništva.