Umetnica ličenja Einat Dan prihaja na Philips Fashion Week

V Slovenijo prihaja umetnica ličenja Einat Dan, ki jo uvrščajo med deset najboljših v svetovni modni industriji.

Umetnica ličenja Einat Dan prihaja na Philips Fashion Week (foto: story) story
16. 9. 2012

Večkrat nagrajena Einat Dan bo imela predavanje v okviru Fashion Weeka, ki bo 8., 9. in 10. oktobra v Kinu Šiška, od 11. do 13. oktobra pa bo kot gostujoča inštruktorica Make Up Artist Centra izvedla delavnico Extreme Fashion Makeup.

In kako je strastna plesalka pristala v svetu ličenja?

"Že od nekdaj sem bila kreativna in moji strasti sta vedno bili slikanje in ples. Res sem oboževala biti na odru in s plesom sem se želela tudi preživljati. Že v otroških letih sem skrbela za ličenje vseh prijateljic, ki so bile prav tako plesalke, vendar nisem nikoli mislila, da bi postala umetnica ličenja. Na žalost ali srečo sem imela težave z desno nogo in zdravnik mi je prepovedal plesati. Čeprav se mi je življenje sesulo, sem vseeno vedela, da bom delala nekaj kreativnega in povezanega z umetnostjo. Pri 21 letih, ko sem odslužila vojaški rok, ki je v Izraelu za ženske obvezen, sem se sprehajala po ulicah Tel Aviva in razmišljala, kaj naj počnem v življenju. V tistem trenutku sem šla mimo šole za ličenje. V izložbi so bile razstavljene čudovite fotografije telesnih poslikav in nepozabnih primerov ličenja in takoj sem začutila, da je to moja pot. Zato sem stopila v šolo in se kar vpisala. In že mesec dni po vpisu sem dobila svoje prvo delo."

Einat Dan je nato na začetku vsaj dve leti delala skoraj brezplačno, da si je ustvarila dobro predstavitveno mapo, s katero je nato šla do modnih revij, fotografov in televizijskih hiš.

"Na srečo sem v Milanu navezala stik s pravimi ljudmi, saj sem v dveh mesecih dobila kampanjo za italijansko blagovno znamko nakita, ki je bila moj prvi pravi preboj. Res sem ponosna, da sem danes tukaj, kjer sem, ker sem vse to dosegla na svoj način in pri tem ostala sama sebi zvesta."

In kje vrhunska umetnica ličenja najde navdih za svoje delo?

"Veliko je stvari, ki me navdihujejo. Od narave, do filmov in mode. Imam ogromno zamisli in prav vsako želim uresničiti. Obožujem dela slikarja Klimta, všeč mi je njegova izbira barv in to, kar z njimi počne. Navdihuje me tudi francoski fotograf, frizer art direktor, oblikovalec ter ustvarjalec filmov Serge Lutens."

Njena velika strast so tudi telesne poslikave oziroma bodypainting:

"Že od nekdaj sem rada slikala na platno in papir, vendar sem pred 18 leti platna zamenjala za človeško telo. Fascinantno se mi zdi, da šest ali sedem ur ustvarjaš nekaj, kar potem v le nekaj minutah izpereš z vodo. Risanje po krivuljah telesa pa omogoča tudi, da ustvariš živo umetnost."