Trdo milo - dišeči luksuz, ki ga lahko narediš tudi sama!

Nekaj časa so bila tekoča mila bolj popularna od trdih, zdaj pa se primat slednjih ponovno vrača. Še več. Nekatera trda mila spadajo celo v kategorijo luksuznih izdelkov.

17. 11. 2012

A zakaj so nekaj časa bila v takšni nemilosti?

Ker je tekoča mila lažje uporabljati, manj nam pacajo umivalnik in kopalnico, trdih mil pa se je držal pa še en 'grdi' sloves: da izsušujejo kožo!

No, zgodbe o tem, da milo izsuši kožo, lahko kar lepo pozabiš, saj olja in rastlinska masla, ki so v milu, kožo negujejo.

Prva znana mila

Idejo o milu so Arabci dobili že v 7. stoletju. Naredili so rastlinska olja, kot so kokosovo, olivno olje, palmovo olje ali živalske maščobe, jih stopili in ga zmešali z natrijevim hidroksidom. Ko se mešanica kuha, se sproži kemični proces in maščoba se spremeni v milo.

Arabci so, mimogrede, izumili tudi masažo z milom.

Danes so slovita mila - npr. španskega Castilla in francosko Marseille milo - narejena večinoma iz kombinacije naštetih rastlinskih olj.

Milo pa si lahko narediš tudi sama. Tako kot so ga sami delali ljudje že stoletja.

Ustvarjanje mil je umetnost

... in te umetnosti se lahko nauči prav vsakdo, le z lugom gre biti previden.

Najlepše pri izdelavi svojega lastnega mila pa je, da si lahko dodaš svoje najljubše negovalne sestavine, kot so milo čebeljega voska, med, mleko ali pa dodaš dekorativne sestavine, kot so suho cvetje, rastline ali pigmenti.

Tudi vonj lahko določiš sama.

Najstarejši vonji so vonji sivke, rožmarina in limonino olje.

Več o izdelavi lastnega mila si lahko prebereš: