Če si boš pogosto privoščila to sladkarijo, ti bodo lasje rasli kot nori (in še dokazano je!)

3. 10. 2024
Deli
Za lepe in bujne lase si lahko brez slabe vesti privoščiš pečeno proseno kašo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Le redko je na spisku koristnih jedi znajde sladkarija. No, tokrat se je to zgodilo. 😉

Veliko deklet si želi zdravih, dolgih in bujnih las, za to, da bi čimhitreje dosegle želen učinek, pa so številne pripravljene storiti vse. Obiskovati drage frizerske tretmaje, uživati celo četico prehranskih dopolnil ter uporabljati profesionalne frizerske pripomočke, ... a kot je videti, bi uživanje ob sladkih pregrehah prav tako moralo spadati na seznam teh lepotnih opravkov.

Te morda zanima tudi: 

Morda si že slišala, da na bujno rast zdravih las znatno vpliva tudi tvoj jedilnik, na katerem bi se po mnenju številnih strokovnjakov morala znajti tudi prosena kaša. Proso v kitajski medicini že od nekdaj uporabljajo kot zdravilo proti izpadanju las, saj vsebuje večje količine fosforja, magnezija, železa in silicija, ter tudi kremečevo kislino, ki je odgovorna za primerno rast nohtov, las in nego kože. 

Vendar pozor - če boš svoje lase poskusila zdraviti 'od znotraj' se prepričaj, da boš uživala neoluščen proso, katerega moraš predhodno namakati v vodi. Kot so zapisali na številnih forumih, bi prve rezultate na svojih laseh morala opaziti že po treh mesecih redne uporabe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uskrzydlenia (@uskrzydlenia)

Ker proso sam po sebi ni ravno noro okusen, smo na spletu poiskale recept za čudovito proseno kašo, s katero se boš to jesen z veseljem posladkala in popestrila jutra (ali večere), kako enostavno si jo lahko pripraviš pa so tokrat razkrili ustvarjalci spletnega portala Odprta kuhinja.

Potrebovala boš:

Za 4 osebe:

  • 200 gramov prosene kaše
  • 0,75 l mleka
  • 2 žlici medu
  • 200 g suhega mešanega sadja (rozine, jabolčni krhlji, slive)
  • 1 jajce
  • 1 dcl sladke smetane
  • sol, cimet

Tako pa jo pripraviš:

  1. V lonec zlij mleko, dodaj ščepec soli in zavri. Dodaj predhodno namočeno proseno kašo in premešaj.Ko zavre, zmanjšaj temperaturo ter pusti, naj nežno vre približno 20 minut.
  2. Zdaj pečico vključi in jo segrej na 200 stopinj.
  3. Skuhani kaši dodaj med in suho sadje ter dobro premešaj.
  4. Kašo enakomerno razporedi po pomaščenem pekaču.
  5. V skodelici razžvrkljaj jajce in sladko smetano in ju prelij po kaši.
  6. Tako pripravljeno kašo peci dobrih 20 minut oziroma, dokler se kaša zlato ne zapeče.

Pa dober tek!

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec