To so razlogi, zakaj bi morala uporabljati kremo za oči (in na to do zdaj še nisi pomislila)

5. 2. 2024
To so razlogi, zakaj bi morala uporabljati kremo za oči (in na to do zdaj še nisi pomislila) (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi ti takoj za svoje temne kolobarje kriviš zaspane oči? Ja, me tudi! 🙋🏻‍♀️

Poleg nežnega čistila, tonika, vlažilne in sončne kreme, ki jih v svoji rutini ne smeš izpustiti, lahko svojim temnim kolobarjem in zatečenim vekam posvetiš malo več pozornosti. Ustrezna krema za oči lahko pomaga pri gubicah, temnih kolobarjih in zabuhlih (puffy) očeh. Veke ti sicer ne bodo odpadle, če kreme ne boš uporabljala, saj je njen namen predvsem pomagati kakršnimkoli razdraženostim okoli oči, zato lahko po mili volji korak izpustiš. Če pa bi se rada znebila gubic, je investicija v dobro kremo za oči nujna. 

Profimedia

Krema, ki smo jo tako dolgo časa zanemarjale in pripisovale rutini naših mam, je v resnici lahko ključnega pomena, če bi se želela znebiti gub (crow's feet ali pa tiste, ki se ti sidrajo med obrvmi zaradi let intenzivnega mrščenja). Kreme za oči so namreč bolj goste in mastne od navadnih vlažilnih krem. To je zaradi tega, ker je koža okoli orbitalne kosti tanjša, vseeno pa potrebuje vlažilno kremo, ki ji ta, s katero bi si namazala brado, ne bi zadoščala. Po navadi pa je krema za oči pakirana v miniaturnih lončkih in izjemno draga, zato morda ni najbolje, da bi si jo vtirala v komolec. 

Ne spreglej še: 

Zaradi tanjše kože se znaki staranja okoli oči hitreje poznajo, pri izbiri produktov pa moraš biti pozorna, saj lahko nekatere sestavine tvojo tanko kožo še bolj izsušijo. Retinol in kisline, ki pomagajo pri naravnem pilingu kože (AHA in BHA), niso primerne za področje okoli oči. Tvoja koža je na različnih mestih povsem drugačna, zato načeloma ni dobro, da si na obrazu delaš prepogoste ali agresivne pilinge, pozorna pa moraš biti, da ti piling ne preide na tanko kožo pod očmi. 

Pazi še to: Povrhnjica se ti lahko zaradi agresivnih pilingov tanjša, zaradi česar lahko hitreje dobiš gube. Zaradi razdraženja kože pa lahko pride tudi do vnetij, zaradi katerih dobiš izbruh mozoljev.

Profimedia

Koža okoli oči mora biti navlažena, pozorna pa moraš biti tudi na to, kako si odstranjuješ ličila. Če si z vatko drgneš čez veko si lahko prepričana, da boš dobila gube veliko hitreje, kot če bi si ličilo preprosto stopila z oljem. Dermatologi načeloma svetujejo, da si tudi na veke venomer naneseš sončno kremo, pomembno pa je, da imaš oči vedno zakrite pred močnim soncem. Manj kot se mrščiš na soncu, manj gub boš imela. V primeru, da imaš pod očmi res temne kolobarje, si najdi kremo, ki vsebuje vitamin C, niamicid, vitamin K ali arniko

Pri starejši koži lahko za zmanjšanje gub poiščeš kremo z retinolom, pomagajo pa ti lahko tudi peptidi. V primeru, da je tvoj glavni primer zatekanje in zabuhlost oči (zaradi nočnega jokanja pred ogledalom? samo me?) pa ti pomagajo kreme s kofeinom in mrzli obkladki. Namesto dragih 'rolerjev' lahko zabuhlost rešiš z domačim priborom. V zamrzovalnik daš dve veliki žlici, počakaš dvajset minut in si ju daš na oči. 

Te morda zanima še: Tako lahko prepoznaš svoj tip podočnjakov (in se jih tudi ZNEBIŠ)!

Preberi še: O, uauuu! To je viralen TikTok trik, s katerim si boš v le nekaj sekundah nadela umetne trepalnice

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije