To je razlog, da ni vseeno kakšen parfum nosiš

Kaj vse za sabo potegne vonj, pri polni zavesti ne moremo presoditi. Naša podzavest pa se še kako burno odziva na vsakršne vonjave, ki jih beležimo že takoj ob rojstvu, saj je to prvi in najbolj primarni čut človeka, ki pa se ga žal vse manj zaveda.

To je razlog, da ni vseeno kakšen parfum nosiš (foto: Profimedia) Profimedia
10. 7. 2017

Ženske že tisočletja uporabljajo parfume z namenom, da bi zapeljale izbranega moškega s posebnim vonjem. Kleopatra se je podala na jadranje preko morij in poskrbela, da so bila jadra naparfumirana z zavajajočimi vonji. Verjemite, ne brez uspeha.

Za njo niso zastonj vzdihovali vsi rimski cesarji. Zdaj je znano, da njena lepota le ni bila prevladujoča, kot so sprva prikazovali. Spet druga dama, Coco Chanel (prav nič lepa), je bila pri moških več kot uspešna. Njen nasvet pa se je glasil: nanesite parfum tja, kjer bi želele dobiti poljub.

Tako je njen vonj in nasvet prevzela tudi diva Marilyn Monroe in ves svet je vedel, s čim lahko osvojiš J. F. Kennedya. Jerry Hall je na prvi zmenek s seksapilnim Mickom Jagerjem nosila omamljajoči vonj Opiuma, ki je znan po tem, da poveča seksualno privlačnost. Zato je Lady Di uporabila za zmenek s Charlesom Miss Dior, ki jo je naredil bolj samozavestno in privlačno.

Ljubezen gre skozi nos

V reklami je vse skupaj zelo enostavno. V gneči se srečata moški in ženska. Ona ga na hitro pogleda, on pa se ustavi, vzdihne, gre naprej in si spet premisli, ker je ravnokar zaznal žensko svojih sanj.

V normalnem življenju vse skupaj ne zaznavamo tako očitno. Dejstvo pa je, da nam dobri vonji zmešajo glavo, ker popolnoma osvojijo naš najstarejši čut – voh. Nos odloča o tem, ali se bosta dva človeka vzljubila ali ne. In to v nekaj sekundah, brez zavestnega odločanja.

Za spremembo so v tem primeru moški veliko bolj občutljivi od nežnejšega spola in se lahko spominjajo vonja precej bolj intenzivno.

Podzavestno se adrenalin dvigne, zato začnemo uživati v našem čutu, ki buri seksualnost prav do zadnjih končičev v našem telesu.

Seveda obstaja ljubezen na prvi pogled, toda nos prehiti vid. Vsi drugi čuti, kot so vid, sluh, voh, okus in čut, so sekundarni.

In še več. Če ste izbrali vonj, ki bo povzročil pozitivne vibracije pri izbranem moškem, vam bo pripravljen izražati naklonjenost. Na vas se bo zaustavil veliko dlje kot na ženski z odbijajočim vonjem. Zato je treba ravnati strateško že pri prvem zmenku.

Vonj in duša

Kako deluje voh, se naučite iz naslednjih ugotovitev: Dober vonj draži podzavest, stimulira duševnost in telo, in sicer v trenutku.

Noben drug čut ni tako intenziven kot voh, ker je le-ta povezan z limbičnim sistemom (center naših čustev in poželenja).

Pri vonju velja načelo biti ali ne biti; vonj je udoben ali neudoben. Leva nosnica sprejema negativne, desna pozitivne vonje.

Povezava med vonjem in okusom je tako močna, da ob amnosmiji (če voh ne dela) lahko povzroči bulimijo ali obratno: pretiran apetit ob izredno močno razvitemu vohu.

Tudi seksualnost trpi, če partnerja ne moreš vohati, nekatere potrebe začutimo spontano skozi nos.

Vonjave in voh vplivajo na vegetativni živčni sistem (krvni obtok, dihanje, hormoni).

Vonjave so del strateške prodaje. Stranke v nakupovalnih centrih se spontano odločijo za nakup (kruh, prekajeno meso).

Dobro razvit voh je odvisen od izobrazbe oziroma splošne razgledanosti, okolja, življenja in kulture, zato v različnih okoljih drugače vrednotijo, zaznavanje je sestavljeno iz izkušenj.

Vsak vonj izzove določeno reakcijo. Tako mošus, ambra, sandalovina in pačuli veljajo za seksi vonje. Različne cvetlice porajajo erotično vzdušje. Divji kostanj kot lug ima enak vonj kot moška semenčeca. Rožni les pomaga pri sproščanju. Cimet in bergamotka dvigujejo samozavest …

Ustvarjalni vonj

Cvet je rastlinski spolni organ in je – presenetljivo – marsikdaj zelo podoben živalskim, da ne rečem človeškim spolovilom.

Vonj je rastlinska različica feromonov: njegova naloga je, da privlači. Skoraj vsi parfumi vsebujejo rastlinska olja in ženske si prisvojijo spolno privlačnost cvetov, kadar si nadenejo njihov vonj.

A zakaj bi se ženske, pa tudi moški, obdajali s spolnimi aromami rastlin, da bi se medsebojno privlačili? Včasih je veljala teorija, da moramo kot civilizirana in kultivirana bitja zavreči prvinski, mošusni vonj in znojne telesne vonjave, da pa še vedno potrebujemo dišavne dodatke za privlačnost.

Umili smo neprijeten vonj znoja in namesto njega izbrali sladek in nedolžen dih cvetja.

Jasmin je znan kot najbolj erotična cvetlica, opojna mešanica topline in hladnosti, vzvišenosti in mesenosti.

Živalski pridih mu daje snov, imenovana indol. Te snovi je veliko tudi v tuberozah, ki so druga težka, omamna vrsta cvetlic.

Tudi tukaj gre za vprašanje razmerij. V pravem odmerku je indol neverjetno vznemirljiv. Če ga je preveč, pa lahko povzroči glavobol, kar niti ni presenetljivo, če upoštevamo, da je indol ena najodvratnejših vonjav v človeškem in živalskem blatu.

Teorija, da sladki cvetni vonj zastira mošusne telesne vonjave, se umika mikavnejši domnevi. Zdi se, da parfumov ne uporabljamo za prekrivanje svojega vonja, temveč za njegovo stopnjevanje.

Vonj cvetja in sadja je torej pogosto povezan z našimi lastnimi izločki za spolno privlačnost. Torej je potrebno presneto dobro izbrati vonj, ki bo poudaril vašo seksibilnost.

Nanesite ga tam, kjer želite poljub

Če se boste nadišavile od glave do pete, ne boste deležne igrice poljubov. Vonj, ki ga vznemirja, bo nehote iskal po vsem telesu in kjer ga bo našel, vas bo nagradil z vročim poljubom.

Kako najdete prave točke? Enostavno.

Najprej se vprašajte, kam bi želele, da zdrsnejo njegove ustnice, potem pa na vroče mesto kapnite čisto malo vonja. Saj veste, strup je v majhnih stekleničkah.

Če se res ne morete spomniti, kje oziroma kam bi se nadišavile, poskusite z zatiljem pod lasmi. To točko bo lahko poljubljal, še preden zaideta v intimen prostor, in hotel bo še …

Naslednja točka je gotovo jamica med prsmi. Če bo drzen, bo tudi ta bombonček zavohal še pred povabilom ‘na kavico’ k vam domov. Zdaj morate ubrati previdnejše mesto, da igro še malo podaljšate. Gleženj je zato primerna izbira, saj vodi proti kolenu in potem … Naprej izbirajte same!

Vsekakor pa velja pravilo, da v tem primeru ne nadišavite tradicionalnih točk, tistih za ušesom in na podlakti ... Najslabša metoda pa je pretirano polivanje s parfumom kar vse povprek, kajti s tem boste pregnale celo komarje.

Napisala: Ariana Vetrovec

Preberi še: 6 stvari, ki si jih moški med seksom želijo od žensk