Temni kolobarji pod očmi? TO je lahko razlog (+kako se jih znebiš)

Temni podočnjaki lahko nastanejo zaradi več dejavnikov in ne samo zato, ker ti ponoči ne uspe spati vseh 8 ur. Poglej, kaj je lahko razlog, da jih imaš tudi ti, in odkrij, kako se jih lahko učinkovito znebiš.

Temni kolobarji pod očmi? TO je lahko razlog (+kako se jih znebiš) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2021

Ne glede na to, ali gre za modre, rjave ali celo vijolične, so podočnjaki lahko nočna mora marsikoga. Če se zjutraj kljub 8 urnemu spancu zbujaš z velikimi temnimi kolobarji pod očmi, jih morda povzroča nekaj drugega.

Obstaja kar nekaj presenetljivih razlogov, zakaj jih imaš, ki nimajo prav nič opraviti s tem, koliko ur spiš ponoči. Lahko je težava v ličilih, načinu življenja ali pa se za to preprosto lahko "zahvališ" svojim staršem.

Poglej, zakaj lahko imaš temne kolobarje pod očmi (na koncu članka pa najdeš tudi rešitev, kako se jih znebiti).

1. Uporabljaš slab make-up

Slaba kvaliteta ličil lahko razdraži kožo pod očmi, kar posledično pomeni, da lahko drgnjenje in praskanje razdraženega mesta povzroči temne kolobarje pod očmi. Poskusi s kakšno drugo znamko ali, še bolje, naravno kozmetiko.

2. Imaš alergijo

Zamašen nos, ki je povezan s sezonskimi alergijami, lahko povzroči nekakšen "zastoj" pretoka krvi pod očmi, kar se odraža v tvojih temnih podočnjakih.

Kaj storiti? Zdravila za alergijo ti verjetno pri tem ne bodo kaj preveč koristila. Žal tukaj nimaš kaj, kot da v tem času uporabljaš blagi korektor, če te videz podočnjakov res tako moti.

3. Kadiš

Po novem te tudi pri nas na škatlicah cigaret pričakajo grozljiivi prizori, kaj se ti lahko zgodi, če kadiš. Nihče pa ti ni povedal, da lahko dobiš tudi podočnjake?

Kajenje povzroči, da koža izgubi vlažnost, kar se odraža tudi v nastanku temnih kolobarjev pod očmi. Evo, še en razlog več, da nehaš kaditi. ;)

4. Napačno odstranjuješ svoj make-up

Nasilno odstranjevanje (drgnjenje) maskare in črtala prav tako lahko povzroči podočnjake.

Verjetno ličil ne odstranjuješ samo z vodo. Torej morda tvoj odstranjevalec ne deluje tako, kot bi moral (še posebej, če imaš vodoodporno maskaro). Poskusi z drugim, po možnosti takšnim na oljni bazi.

Ali pa raje uporabi kar kokosovo ali olivno olje, ki sta poleg tega, da odstranita ličila, tudi blagodejna za tvojo kožo.

5. Piješ veliko alkohola

Si ne predstavljaš zabave s prijatelji brez alkohola? Kaj pa jutro brez podočnjakov?

Če ti je prioriteta slednje, si kozarček rdečega za zdravje privošči res ob tistih priložnostih, ki si to zaslužijo. Saj veš, da ima lahko preveč alkohola tudi druge posledice, kajne? :)

6. Preveč časa preživiš na soncu

Ja, ja. Sej vemo, da se je šele začelo in da želiš čimprej izkoristiti sončne dneve – preden jih spet prežene deževni april.

Žal pa so temni kolobarji pod očmi lahko povezani tudi s pretirano izpostavitvijo soncu. Poleg tega, da premočno sonce tako ali tako ni dobro, se boš izognila tudi tej težavi, če se boš med "kofetkanjem" za en čas presedla v senco.

7. Nosiš (pre)težka očala

Mogoče pa je čas za leče? Ali pa le za nove trendi okvirje, ki se danes že dajo dobiti tudi v "lažji" različici (dejansko, nekaterih na nosu sploh ne občutiš).

Nošenje težkih očal je lahko stresno za kožo okoli oči, kar se odraža v podočnjakih, ki pa jih še tako debeli okvirji ne morejo skriti.

8. Si pod stresom

Tako, kot je lahko zaradi debelih okvirjev pod stresom tvoja koža okoli oči, si lahko zaradi "težkega" dneva pod stresom tudi ti.

Sprosti se, saj stres povzroči, da se kri iz obraza prestavi drugam v telesu, posledično pa pusti podočnjake.

Ko boš pri določeni stvari zagnala paniko, se spomni, kaj lahko to pomeni za tvoje oči! ;)

9. Starši so nate prenesli "slabe gene"

Eden izmed "krivcev", da imaš podočnjake, so lahko tudi tvoji starši. Hiperpigmentacija okoli oči je lahko namreč dedna.

Na žalost tukaj nimaš kaj, če pa te motijo in so zelo vidni, uporabi kakšen blagi korektor, ki bo težavo ublažil.

Lahko pa poskusiš tudi takole:

Na spletni strani Real Simple smo našli še dve rešitvi. Katero boš izbrala, je odvisno predvsem od barve podočnjakov: so modri ali rjavi?

Modri podočnjaki nastanejo zaradi oksidirane krvi, ki se nahaja pod kožo podočnjakov. Koža je na tem mestu zelo tanka, skoraj transparentna, zato se kri vidi skozi.

Rjavi pa nastanejo zaradi hiperpimentacije, ki jo povzročijo drgnjenje očes, izpostavljenost soncu ali pa preprosto geni.  

Rešitev za modre podočnjake:

obstaja več opcij, ki različno delujejo, dejstvo pa je, da učinek traja največ en dan.

Uporabiš lahko kreme, ki imajo spodbujajoče sestavine, kot je na primer kofein, ki zožijo krvne žile in začano pospešijo cirkulacijo. Druga možnost so močni vlažilci, kot je hialuronska kislina, ki odebelijo območje okoli oči ter potiskajo kožo navzgor in vstran od združene krvi. Lahko uporabiš tudi kreme z retinojsko kislino, ki učvrstijo zunanjo plast kože.

Rešitev za rjave podočnjake:

najbolje je, da dnevno uporabljaš kremo ali serum, ki vsebuje malo osvetljevalca, kot sta na primer soja ali citrus, kar bo podočnjake posvetlilo že v 4–6 tednih.

Tukaj pa je še en razlog, zakaj je dobro nositi sončno kremo: ta bo namreč preprečila podočnjakom, da se vrnejo oziroma da se sploh začnejo pojavljati. Sončna krema zaščiti kožo pred prezgodnjim tanjšanjem kože (modri podočnjaki) in porjavitvi (rjavi podočnjaki).

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: To se zgodi z našim obrazom, ko nehamo nositi mejkap! ali pa Kaj se zgodi, ko stojite na glavi?

Priporočamo tudi VIDEO: Top naravno sredstvo za temne podočnjake (končno bodo izginili).