Se moški res lepše starajo?

Ali se moški res starajo lepše kot ženske? V želji, da to vprašanje kmalu postane retorično …

Se moški res lepše starajo? (foto: shutterstock) shutterstock
11. 2. 2009

… bomo za tiste, ki jim predolgi prispevki ne dišijo preveč, odgovorili takoj: Ne! Moški se – biološko gledano - ne starajo prav nič lepše, pa tudi nič počasneje od žensk.

Linije, gube in gubice se pri njih pojavljajo celo nekoliko prej kot pri ženskah, tako da jih te dodobra dohitijo šele z vstopom v meno. Tako na moške kot na ženske vpliva enako neusmiljena 'gravitacija', ki z leti prinaša povešanje lic in praktično vseh telesnih tkiv, pa vendar vsi po vrsti 'zamerimo' povešanje prsi in ritnic le ženskemu spolu. Danes je tudi več kot jasno, da imajo tudi moški biološko uro in da se ta pri njih sproži že okoli 35. leta (vse to je doslej veljalo le za ženske) …

In zakaj mnogi, soočeni z neizpodbitnimi dokazi, še naprej vztrajajo pri paradigmi, da se moški 'lepše' starajo in da 'ura' tako ali drugače hitreje teče ženskam? In kako je mogoče, da so ljudje desetletja, stoletja, celo tisočletja dolgo na moških obrazih zlahka 'spregledali' porajajoče se linije, gube in gubice, to isto pa že v njih najbolj ranih zametkih takoj opazili pri ženskah?

Enostavno. Ta velika laž - mit o domnevnem lepšem staranju moških - se je prijela in globoko zažrla v družbeno sredico po zaslugi dvojnih in v mnogočem diskriminatornih družbenih meril – v primeru staranja velja eno, blažje merilo za moške, drugo, veliko bolj neizprosno, če že ne kruto, pa naj bi veljalo za ženske.

Se ti je beseda 'kruto' zazdela premočan izraz?

"Moški in ženske se starajo enako, razlikuje se le družbena percepcija staranja enih in drugih," je prepričana priznana ameriška avtorica, producentka, filozofinja, literarna teoretičarka in politična aktivistka, Susan Sontag. Enega od svojih esejev je zato naslovila: Dvojna merila v škodo žensk.