Spomladansko čiščenje

To zelo koristno opravilo ti omogoča, da vsaj enkrat letno temeljito počistiš po še tako skritih kotičkih svojega stanovanja.

25. 2. 2010

Kako se lotiš?

Z dobro organizacijo boš popoldne že lahko uživala na kavi s prijateljico.

1. Začni pri večjih stvareh. Pomij posodo, pospravi mizico pred televizorjem, umazano obleko daj v pranje. Pospravi torej do te mere, da ti drobnarije ne delajo gneče in se lahko lotiš brisanja.

2. Odstrani pajčevine in po možnosti operi tudi zavese. Na njih se skriva več prahu in umazanije, kot si lahko misliš. Počisti omarice s hrano in posodo ter vse tiste, ki že lep čas niso bile deležne tvoje pozornosti.

3. Prebriši mize, omarice in ostalo pohištvo. Sem spada tudi pomivanje oken z zunanje in notranje strani ter brisanje okenskih polic. Če imaš možnost, stepi tudi preproge.

4. Pometanje in sesanje prideta na vrsto zadnja, saj tako počistiš tudi vso umazanijo in prah, ki sta se nabrala na tleh od čiščenja pohištva. Na koncu tla še pomij, preproge pa lahko učinkovito očistiš in poživiš barve s suho peno, ki jo narediš iz namenskega čistila za preproge.

Naravno je IN

Verjetno si že pomislila na to, da bi se čiščenja lotila bolj prijazno. Izbrskali smo snovi, s katerimi ti bo to uspelo.

Kis – najbolj vsestransko čistilo. Z njim lahko očistiš površine, prav tako pa odstrani tudi bakterije. Zelo učinkovito odstrani tudi vodni kamen. Predmet (recimo glavo ročke za tuš), na katerem se je nabral kamen, namoči v kis, še bolje je, če uporabiš tistega za vlaganje. Pusti, da deluje nekaj časa, in o vodnem kamnu ne bo več sledu.

Soda bikarbona – sicer jo lahko uporabljaš pri peki kot pecilni prašek, odlično pa se obnese tudi pri čiščenju. Z njo lahko čistiš svoj nakit, odstrani pa tudi madeže s tkanin (pazi pri občutljivih in barvnih).

Limonov sok – vsebuje citronsko kislino, ki v tem primeru deluje kot čistilo. Z njim lahko čistiš steklo ter odstranjuješ madeže s posod in oblačil. Učinkovit je tudi pri odstranjevanju maščobe, lepo pa si z njim lahko očistiš tudi roke.

Čebelji vosek – če imaš lesena lakirana tla, je tole kot nalašč zate. Najlažje je, če ga zviješ v palčko, podobno sveči, in z njim 'porišeš' tla. Pazi, da sloj voska ne bo predebel. Nato vzemi suho, mehko krpo in tla močno zdrgni, da se bodo bleščala. Previdna bodi le, ker bodo tla še nekaj časa drsela.

Eterična olja – lahko jih dodaš čistilni mešanici, ki si jo sama pripravila. Za brisanje tal uporabi na primer mešanico vode in kisa, da pa se izogneš neprijetnemu vonju po kisu, čistilu dodaj še nekaj kapljic katerega od eteričnih olj – priporočamo sivkino ali pa rožmarinovo, ker dišita po morju in delujeta antibakterijsko.

Pralni oreščki – že nekaj časa so pravi hit, zato ni razloga, da jih ne bi poizkusila tudi ti. Kupiš jih lahko na tržnici ali pa v specializiranih trgovinah. Z njimi lahko pereš perilo (zraven dobiš tudi priročno pralno vrečko, kamor jih spraviš med pranjem), lahko pa jih uporabljaš tudi za pomivanje posode, umivanje in pranje las.

Za konec pa še trik!

Za najhitrejše in najboljše pomivanje oken kupi brisalnik za steklo z gobico, kakršnega imajo na bencinskih črpalkah. Gobico namoči v vodi in zdrgni umazanijo, nato pa z brisalnikom pobriši do suhega.

Živa Korošec