6 laži o lepoti (in 4 presenetljive resnice)

Vaš milni mehurček bomo neradi predrli, vendar ga moramo, saj so nekatere splošno privzete resnice o lepoti čista izmišljotina. Da bi ločili zrno od plev, smo se odpravili k strokovnjakom.

6 laži o lepoti (in 4 presenetljive resnice) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2016

1 Ustnice so odvisne od vazelina – Oslarija!

Vaša odvisnost od nenehne uporabe vazelina je prej kot odvisnost od vazelina kronična izsušitev ust, ki nenehno potrebujejo dodajanje vlage.

Če uporabljate sredstva proti vnetju grla, se vaše ustnice sušijo še hitreje, saj ta sredstva vsebujejo phenol in dodatno sušijo ustnice.

V resnici pa niti eno sredstvo za nego ustnic ne vsebuje sredstev, ki bi povzročila odvisnost in tako ne bi mogle več shajati brez njega.

Nasvet: Čeprav večina sredstev kar dobro pomiri in vsaj trenutno navlaži ustnice, so najboljša tista, ki vsebujejo zaščitni faktor in dajejo na ustih takoj po nanosu rahlo pekoč občutek. 

2 Limona in kamilica naravno posvetlita las – Še kako res!

Limona posvetli vse lase, kamilica pa lahko posvetli samo naravno svetle lase. Vedite pa, da takšno svetljenje lase lahko dodatno izsuši in poškoduje.

Nesporen nasvet: Namesto da limonin sok nanašate direktno na lase, raje stisnite limono v skledo in jo nato z zobno ščetko nanesete le na pramena.

Da bi limona najbolje prijela, vam svetujemo, da se po obrazu in telesu namažete s faktorjem SPF 15, in se za pol ure odpravite na sonce.

Enak postopek uporabite tudi pri kamilicah (naredite zvarek iz petih kamiličnih čajnih vrečk v veliki skodelici za kavo). Zapomnite pa si, da v trgovini kupljena ’svetila’ manj sušijo lase in so veliko bolj učinkovita.

3 Kapljica zobne paste bo posušila mozolj – Še kako res!

Ko bo tekočina iz zobne paste izhlapela, se bo ostanek skrčil in vam tako posušil mozolj. Dosežete pa lahko tudi negativen učinek, saj agresivna pasta kožo močno draži, le-ta postane srbeča, rdeča in skeleča.

Na enak način nekateri sušijo herpes, kar pa za področje tanke kože okoli ust ni preveč priporočljivo.

Zobna pasta zna prodreti tako globoko, da nam pusti trajne brazgotine, kar se na ustih kaže tudi kot nedefiniran ali zabrisan rob ustnic.

Nasvet: Raje uporabljajte preizkušene kreme, ki jih nanesete direktno na prizadeto mesto in s tem ne sušite kože, ki je zdrava.

4 Olje z vitaminom E odpravi brazgotine – Oslarija!

Dermatologi se s to trditvijo ne strinjajo, opozarjajo celo, da je kar 30 ljudi alergičnih na ta tropski vitamin.

Nasvet: Sčasoma se bodo encimi v koži obnovili in izboljšali tkivo okoli brazgotine. Najboljši način za hitrejše celjenje je, da pritiskate na mesto brazgotine.

Tako boste pospešili cirkulacijo, ki je zaradi posega na tem mestu zavrta in proces obnavljanja kože bistveno izboljšali.

Lahko pa uporabite tudi kremo, ki jo dobite v lekarni. Nanašate jo šele, ko rana zaprta in šivi odstranjeni.

5 Če greste z glavnikom 100-krat na dan skozi lase, se bolj svetijo! – Oslarija!

To je mit o princeskah, vendar ne drži. Veliko bolj drži tisti o mačehi, ki je česala pastorko tako močno, da je tekla črna kri.

Prevelika obsedenost s krtačenjem ne bo naredila las nič bolj močnih in zdravih. Nasprotno, obremenjevanje lasišča jih poškoduje, maščobo, ki se ob tem tvori, pa intenzivneje raznašate po laseh.

Nasvet: Dva ali trije potegi skozi lase so dovolj za vzdrževanje frizure. Seveda ima pri tem poglavitno vlogo izbira pravega glavnika ali krtače.

6 Čokolada vas dela mozoljaste – Oslarija!

Dobra novica: Pojeste lahko tono čokolade, ne da bi tvegali in dobili en sam mozolj! Ko bi le-to lahko rekli še za kalorije!

Razsežna raziskava je pokazala, da niti ena sestavina ne kaže na čokolado kot na povzročiteljico mozoljev.

Nasvet: Dejstvo, da čokolada ni greh za vašo kožo, ne velja za vso hrano. Pikantna hrana lahko povzroči alergijo ali vnetje kože, kakšna žlička majoneze pa bo lahko hitro pogledala na dan v obliki mozolja …

7 Lasje se navadijo na določen šampon, zato ga moramo pogosto menjati. – Oslarija!

Problem tiči popolnoma drugje. Ker šamponi vsebujejo vlažilne substance, se lasje hitreje mastijo. In ne boste verjele, da si vsaj 80 odstotkov žensk ne zna dobro umiti las.

Po pranju las pri frizerju, pa čeprav le-ta uporabi najbolj navaden brezov šampon, je naša pričeska urejena še cel teden. Skrivnost je v dobrem izpiranju šampona!

Nasvet: Šampon razredčite z vodo, da ni premočen in da lahko ustvarite peno, potem pa ga temeljito izperite. Nikoli ga ne nanašajte direktno na lasišče, raje začnite pri konicah.

Če s tem niste rešili problema, si dvakrat mesečno umijte lase s šamponom, ki odstrani vse preparate, ki ste jih v tem času uporabljale.

8 Stres vpliva na stanje vaše kože – Še kako res!

Takoj, ko se podre naravno ravnovesje organizma, se spremembe pojavijo tudi na koži. Ob stresu se tvorijo nenropeptides, glavni krivci povečano mastnost kože.

Preizkus so napravili na miškah, vendar vzroka, da ne bi veljalo enako tudi za ljudi.

Nasvet: Poskrbite za sprostitev in ne dovolite vsakdanjim stresnim situacijam, da vam pridejo do živega. Če ste vročekrvne, se pomirite sivkinim oljem, ali pa se intenzivno lotite joge, pilatesa, tai-čija …

9 Koščki kumar osvežijo oči – Še kako res!

Ker so mrzle in vlažne, poživijo cirkulacijo krvi, vendar ima enak učinek tudi salama iz hladilnika. Ker gre za oteklino, pomaga preprosto vse, kar hladi.

Kumarice imajo morda le to prednost, da kožo dodatno vlažijo, zato je vaš pogled bolj svež in koža bolj napeta.

Nasvet: Narežite res hladne in tanke koščke, s katerimi si oblagate oči, debele rezine se ne uležejo tako lepo. Še enostavneje pa je, da kremo za oči hranite v hladilniku.

10 Če popijete velike količine vode, bo vaša polt bolj sijoča – Oslarija!

Nobenega dokaza ni, da bi povečano pitje vode izboljšalo kožo; suha koža ob pitju vode ne bo postala bolj vlažna.

Zalogo vode uravnavajo ledvica, odvečno količino naj bi torej izločili skozi sečila. Edino, kar v zvezi z pitjem velike količine vode drži, je to, da s tem prečistite organizem.

Nasvet: najboljši način, da si zagotovite vlažno in sijočo kožo, je uporaba dobre vlažilne kreme z obvezno zaščito za sonce.

Napisala: Ariana Vetrovec

Preberi še: Zakaj ženske živijo dlje? Znanost je našla odgovor ali pa si oglej jakno, ob kateri ne potrebuješ torbice!