S temi nasveti boš vedno dišala lepo - ne glede na situacijo! (Plus rešitve, kako preprečiti neprijetne telesne vonjave!)

Veš tisto, ko se res prekomerno potiš in lahko že vonjaš samo sebe? Razkrivamo, kako se lahko temu izogneš!

S temi nasveti boš vedno dišala lepo - ne glede na situacijo! (Plus rešitve, kako preprečiti neprijetne telesne vonjave!) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2022

Znoj je značilen znak poletja in če nisi previdna, je to lahko tudi telesni vonj.

Vendar ni nujno, da je tako in čeprav je dezodorant morda dovolj, da prepreči neprijeten vonj, obstaja na trgu ogromno možnosti za tvoje podpazduhe, od tradicionalnih antiperspirantov do naravnih deodorantov in celo kislin.

Kaj pa povsod drugje po telesu, kjer se lahko pojavi čuden vonj?

Kako to, kar jemo, vpliva na naš vonj in ali res lahko samo pijemo klorofil, da dobro dišimo, kot bi nas radi prepričali TikTokerji?

Najprej je koristno razumeti, od kod prihaja smrad.

"Glavni vzroki za telesni vonj so žleze znojnice in bakterije. Število in aktivnost žlez znojnic pri vseh sta drugačna: več kot je žlez in aktivnost, večje je tveganje za telesni vonj," pojasnjuje Geeta Yadav, certificirana dermatologinja.

Žleze znojnice so povsod po telesu, vendar tiste, ki se nahajajo na območjih z več lasnimi mešički, kot so pazduhe, vsebujejo več maščob, beljakovin in sladkorjev kot znoj, ki se lahko na primer pojavi na tvojem čelu.

To je znoj, ki je najbolj odgovoren za telesni vonj - vendar znoj sam po sebi ni smrdljiv.

Bakterije, ki naravno živijo na tvoji koži, uspevajo v vlažnih in temnih pogojih (kot so tisti, ki jih ustvarijo tesna oblačila za vadbo ali samo narava pazduhe!).

Bakterije razgrajujejo beljakovine keratina na tvoji koži in povzročajo neprijeten vonj,« je pojasnila Yadav.

Kako lahko torej preprečiš neprijetne vonjave?

Dezodoranti in antiperspiranti za pazduhe

Dezodoranti in antiperspiranti niso enaki, čeprav jih laiki včasih uporabljajo zamenljivo.

Antiperspiranti preprečujejo potenje, kar pomeni, da tvoje pazduhe ne bodo idealno okolje za razmnoževanje bakterij in vonjav, zato se ne boš potila in ne boš imela vonja.

Dezodoranti ne ustavijo znojenja, vendar izboljšajo tvoj vonj, bodisi tako, da prekrijejo vonj po telesu ali pa ga pomagajo zavirati.

Oba sta dokazano ohranjala svež vonj pazduh.

Celo tako imenovani naravni dezodoranti, ki so pogosto zasmehovani zaradi nezmožnosti preprečevanja neprijetnih vonjav, lahko prikrijejo neprijetne vonjave, če so tvoja pričakovanja realna.

Še vedno se boš potila in ob prehodu na naravni dezodorant boš morda nekaj tednov naletela na oster vonj pod pazduho. 

Poišči takšne z antibakterijskimi sestavinami, kot sta kokosovo olje in soda bikarbona za zmanjšanje vlage.

Pred kratkim pa so bili antiperspiranti, ki uporabljajo spojine na osnovi aluminija, na udaru kritik, ker naj bi prispevali k nekaterim boleznim, čeprav se večina strokovnjakov strinja, da so varni.

"Študije ne kažejo povezave med antiperspiranti na osnovi aluminija in zdravstvenimi stanji, kot sta rak dojke in Alzheimerjeva bolezen, a navsezadnje, če ti uporaba formule brez aluminija bolj ustreza, se odloči zanjo" pravi Yadav.

Chrisu Callewaertu, višjemu podoktorskemu raziskovalcu na univerzi v Gentu in strokovnjaku za telesne vonjave (na spletu uporablja celo vzdevek Dr. Armpit), je všeč trend opuščanja aluminijastih antiperspirantov, vendar ne zaradi grozljivih govoric o zdravju.

Namesto tega je njegova raziskava pokazala, da antiperspiranti negativno vplivajo na mikrobiom pazduhe.

Ta motnja lahko na koncu poveča število bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj.

"Ne uporabljaj antiperspiranta, če imaš le rahlo neprijeten vonj - to lahko dolgoročno poslabša stvari," opozarja.

"Znojenje je pravzaprav zelo naraven pojav in ga ne bi smeli blokirati po nepotrebnem," je dodal. Razen če imate hiperhidrozo, stanje, pri katerem se pazduhe pretirano potijo, namesto tega priporoča zmerno uporabo običajnega deodoranta.

Deodorant za povsod drugje

Čeprav je telesni vonj običajno osredotočen na pazduhe, to ni edino področje, ki lahko proizvaja vonj – iste žleze, ki proizvajajo vonj, kot so v pazduhah, lahko najdeš v predelu dimelj.

Bolje je, da svoj deodorant hraniš samo za uporabo v pazduhah.

"Tega ne bi priporočal, saj bo vplivalo na mikrobiom, nekateri dezodoranti pa lahko resnično spremenijo mikrobiom v poslabšan vonj," pravi Callewaert.

Namesto tega lahko uporabimo parfume ali eterična olja, saj imajo manjši vpliv na mikrobiom, hkrati pa imajo dolgotrajen učinek.

"Priporočam uporabo dezodorantnih robčkov, kot jih ponuja Dove, namesto tradicionalne palčke. Ne bodo vsebovali antiperspiranta, bo pa pomagal pri osvežitvi in ​​boju proti neprijetnemu vonju," pravi Yadav.

Obstaja tudi druga alternativa: razpršila za telo, kreme in mila, ki za preprečevanje neprijeten vonj uporabljajo pred- in probiotike.

Prebiotiki in probiotiki neposredno vplivajo na mikrobiom tvoje kože in zdrav mikrobiom – h kateremu prispevajo te bakterije – bo povzročil manj neprijetnega vonja.

Te se že uporabljajo v izdelkih, kot je OffCourt, in drugih deodorantih za telo.

Kako lahko hrana, ki jo ješ, prispeva k slabem vonju

Na naš vonj ne vpliva samo to, kar damo na svoje telo, ampak tudi to, kaj damo vanj.

"Hrana ima lahko velik vpliv na kožni mikrobiom in razvoj vonja," pravi Callewaert.

Pravzaprav je njegova raziskava o osi črevesje-koža pokazala, da so skoraj vse kožne bolezni povezane s črevesjem.

Kaj je dobro pri preprečevanju telesnega vonja, je očitno: "Ni presenetljivo, da smo tudi ugotovili, da vsakodnevno uživanje zelenjave vodi do izboljšanega telesnega vonja, manj zatohlega, manj kislega in manj neprijetnega telesnega vonja, pa tudi bistveno več ne - ali bakterije dobrega vonja v pazduhah,« pravi Callewaert.

"Pitje veliko vode, uživanje vlažilne hrane, kot sta kumare in lubenice, in celo uživanje citrusov lahko pomaga odpraviti te slabe vonjave," pravi Yadav.

Zmanjšaj svojo količino stresa

Čeprav je to lažje reči kot narediti, lahko pomaga tudi ohranjanje nizke ravni stresa.

"Stres vpliva na razvoj vonja: stres sprošča adrenalin, ki neposredno vpliva na apokrine žleze znojnice. To so predhodniki telesnega vonja. Kožni mikrobiom bo razgradil apokrini znoj in povzročil izbruh neprijetnega vonja," pravi Callewaert.

Ohranjanje telesnega vonja ni nujno zapleteno, a če ugotoviš, da imaš bolj neprijeten vonj, kot bi si želela, lahko upoštevanje teh nasvetov naredi veliko razliko.

Preberi še: Teh 6 (pogostih) NAPAK zelo verjetno tudi sama počneš POD TUŠEM

Priporočamo tudi: Če imaš MASTNE lase, svojemu šamponu primešaj TOLE (zgodil se bo čudež)