Razkrivamo, zakaj nas tako navduši ime šminke!

Opazila si rdečilo, ki se mu ne moreš upreti. In ko prebereš še ime odtenka, se popolnoma zaljubiš. Zakaj nas lahko ime izdelka enako navduši kot odtenek sam?

Razkrivamo, zakaj nas tako navduši ime šminke! (foto: Getty Images) Getty Images
9. 1. 2016

Kot vse moderne kontroverznosti leta 2015 se je vse začelo na družbenih omrežjih. Na Twitterju.

"Kako za vraga je lahko to barva šminke?" se je glasil tvit s fotografijo krvavo rdečega rdečila za ustnice znamke Kat Von D.

tvit

Barva je bila skoraj enaka kot še sto drugih rdečil, ki polnijo trgovske police in spletne trgovine, vendar je imela posebno, udarno ime: mladoletna rdeča (underage red).

To je zanetilo spletno prerekanje in 'vojno' med lepotnimi navdušenkami. Znano tetovatorko in umetnico Kat Von D so začeli obtoževati, da mlade punce spodbuja k seksu in da celo promovira trgovanje z ljudmi. Absurdnost na vrhuncu!

Sicer pa to ni bila edina kontroverznost, kar se tiče njenih lepotnih izdelkov.

Leta 2013 so zaradi pritožb strank in skupin, ki delajo z ljudmi s posebnimi potrebami, s prodajnih polic umaknili odtenek celebutards. Menili so namreč, da je preveč žaljiv. 

Kat Von D je odtenek underage red izbrala na podlagi svojih osebnih izkušenj. Na svoji Facebook strani je pojasnila, da so ime popolnoma narobe interpretirali, in jo pospremila z osebno zgodbo.

V njej glavno vlogo igra 16-letna Kat, premlada, da bi videla igrati svoj najljubši bend, naličena z opazno rdečo šminko, ki so ji jo starši prepovedali nositi.

Odtenek underage red predstavlja ženstveno upornico, je zapisala Kat. Njena znamka je sicer znana po izzivanju in kontroverznosti in v tem primeru ji je seveda ta pomp vse prej kot škodil.

Na višku negodovanja in afere je bilo rdečilo v odtenku underage red prvič v sedmih letih razprodano!

Številni menijo, da se za vso to norostjo skriva poseben namen.

"Večkrat pomislimo, ah, oni želijo biti kreativni, zabavni, kul. Gre za implicitno zaupanje v odnosu znamke do strank," pravi univerzitetna profesorica z univerze v Massachussettsu Elizabeth Miller, ki je preučevala nekonvencionalne strategije poimenovanja v kozmetični industriji.

Z dru­gimi besedami, udarno ime je način, kako kupcem sporočajo, da so kul.

To je način, da se z njimi povežejo, jim dajo občutek, da so povezani, da so del njihove znamke. Kaj pa tisti, ki jih takšna imena zmotijo, jih vidijo kot žaljiva in so nad njimi povsem ogorčeni?

"Če niso del ciljne skupine, potem bo negativna kritika znamki škodila," pravi Millerjeva. Če povsem konservativni oboževalec kritizira Kat Von D, ali to resnično lahko škoduje znamki?

"Medtem ko so družbena omrežja dvignila pomembnost in pojavnost znamk, so lahko njihovi spodrsljaji takoj vidni in zaradi hitrega širjenja teže obvladljivi. Najboljši način, kako lahko podjetja umirijo in pojasnijo negativne kritike, je, da jih preprosto zamenjajo s pozitivnimi," dodaja. Ali da iz tega ustvarijo zgodbo.

Leta 1999 je priznani vizažist François Nars prosojno bleščeče breskovo rožnato rdečilo za lica, ki naj bi spominjal na barvo češpljice med seksom, poimenoval Orgazem.

Sam je pojasnil, da je barvo rdečila ustvaril na podlagi imena, in ne obratno. Ne le da je bilo rdečilo provokativno, ampak tudi zelo šik. Črna elegantna embalaža je izstopala in pritegnila ženske na način, kot jih pritegne znamka razkošnega seksi spodnjega perila Agent Provocateur.

"Brez takšnega vpadljivega imena rdečilo brez dvoma ne bi postalo ikonično," pravi Nars.

Šestnajst let pozneje se seks še vedno prodaja.

Ko je leta 2013 znamka Too Faced predstavila maskaro z imenom Better Than Sex, je ta kmalu postala njihov najbolje prodajani izdelek (pri odstotkih dviga prodaje od lansiranja govorimo o trimestni številki!).

Pri tem ne gre zgolj za oglaševanje, maskari ustvarita učinek polnejših trepalnic, seveda seksi ime ne škodi.

Ko se je v poznih devetdesetih na trgu pojavila nova znamka Urban Decay, je bilo jasno, da bo rušila pravila v lepotnem svetu. Oglasi so navajali: Ali te rožnata barva sili na bruhanje?

Prav tako niso kaj pazili pri poimenovanju odtenkov (med njimi so džoint, ogorek in trava). Imena s tabu temami naj bi uporabnicam vzbudila misel, da je njihovo življenje razburljivo.

Z maskaro Big Fatty s konopljinim oljem in senčilom z imenom Baked naj bi se počutile bolj Kate Moss kot Kate Middleton, kar je bilo v času punk trenda vsekakor bolj zaželeno.

Leta 2012 je znamko kupil kozmetični velikan L'Oréal in velja za eno najbolj prodajanih znamk kozmetične verige Sephora. Zato ni nič čudnega, da je znamka MAC enako neustrašna pri poimenovanju svojih izdelkov, čeprav so se na primer lani znašli na tapeti, ko je nekdo mislil, da se ime rdečila za ustnice Heroine navezuje na drogo.

James Gager, kreativni direktor znamke je dejal, da je bil nesporazum in da gre le za razliko v črkovanju. Obenem pa dodal, da so vseeno šli z imenom malce predaleč, in dodal, da včasih kontroverznost gradi interes.

Suzi in njen odtenek

Morda ime nikjer ne igra večje vloge kot v svetu lakov za nohte. Ko stojiš v trgovini pred stojalom z laki, ki se med seboj razlikujejo le za pičli odtenek, te mora pritegniti še nekaj drugega.

"Počutiti se morajo, da je izdelek ustvarjen samo zanje," pravi Suzi Weiss-Fischmann, soustanovitelj in ambasador blagovne znamke OPI. Medtem ko so številni odtenki poimenovani po hrani, potovanjih in življenjskih izkušnjah (hočemo jo slišati o Suzi in reševalcu iz vode!), lak za nohte z zanimivo personifikacijo prodaja. I'm really not a waitress je od leta 1999 najbolj prodajan odtenek znamke.

Po predlogi Jessice Matlin priredila Katja Štravs, fotografije: Jeffrey Westbrook

Preberi še: Kaj o tebi pove tvoja barva las ali pa si oglej 49 najlepših odtenkov šmnik vseh časov (FOTO).

Priporočamo tudi: Šoping ideje: TOP 10 pisanih kosov za letošnjo zimo