Če ste menili, da so gube neizogibne ali da je za gladko kožo nujen botoks, imajo dermatologi drugačno sporočilo. Preden se odločite za igle in invazivne posege, preizkusite nekaj veliko bolj preprostega – kostno juho.
Nutricionistka Sonja Angelone z Akademije za nutricionistiko in dietetiko je za revijo Women’s Health pojasnila, da se v tem tradicionalnem napitku skriva izjemno bogat vir kolagena. Gre za beljakovino, ki skrbi za elastičnost, čvrstost in navlaženost kože. Med dolgotrajnim kuhanjem se hrustanec in vezivna tkiva iz kosti razgradijo ter sprostijo kolagen, ki ostane v juhi tudi po tem, ko odstranite meso in zelenjavo. Prav zato ta napitek mnogi upravičeno imenujejo "tekoče zlato".
Kolagen je ključ do mladostnega videza, vendar njegova naravna proizvodnja z leti hitro upada. Po 25. letu ga telo začne proizvajati vedno manj, do 60. leta pa lahko izgubimo tudi do 80 odstotkov lastnih zalog. Angelone poudarja, da je kostna juha eden najbolj naravnih načinov, kako kolagen telesu povrniti s prehrano.
Morda vas zanima tudi:
- Popolno darilo za ljubitelje negovanih rok in ustnic: Melvita z novimi izdelki navdušuje z mehkobo in sijajem
- So tudi vam to zimo ustnice čisto razpokale? Našle smo rešitev, hkrati pa vas opozarjamo, čemu se izogibati
Priprava je preprosta, a zahteva nekaj potrpežljivosti. Potrebujete meso s kostmi, vodo in zelenjavo po izbiri. Piščanec se skuha hitreje, govedina in jagnjetina pa potrebujeta več časa. Daljše kot je kuhanje, več hranilnih snovi se sprosti v tekočino. Mnogi dodajo tudi malo kisa, ki pomaga, da se hrustanec hitreje razgradi in obogati jušno osnovo.
Ko je juha kuhana, jo precedite in uporabite kot osnovo za juhe, enolončnice, rižote ali jo pijete samostojno kot topel napitek. Tisti, ki jo uživajo redno, pogosto poročajo o bolj sijoči koži, manj opaznih drobnih gubicah in boljši hidraciji.
Ta napitek pa ne vpliva le na videz. Bogat je z minerali, aminokislinami in beljakovinami, zato podpira imunski sistem, prebavo in regeneracijo telesa. Prav zato ga nutricionisti in dermatologi vse pogosteje priporočajo kot naravno alternativo dragim prehranskim dopolnilom.
V času, ko lepotni tretmaji postajajo vse bolj invazivni in nedosegljivi, se včasih rešitev skriva v najbolj preprostih stvareh. V loncu, ki počasi vre na štedilniku. Tako kot nekoč pri naših babicah.