Popoln načrt za lepo kožo na obrazu (vključuje priporočila naših novinark)

Se tudi tebi življenje ne zdi pošteno, ko opazuješ zvezdnice na fotografijah – zretuširane do najmanjše pore, porcelanaste, brez pikice, žilice, madeža?

Popoln načrt za lepo kožo na obrazu (vključuje priporočila naših novinark) (foto: Getty Images) Getty Images
3. 4. 2017

Podoba je povsem drugačna, ko zagledaš neobdelane fotografije zvezdnikov v čisto običajnih situacijah in včasih kar težko verjameš, da gre za iste ljudi. Njihova koža je brez življenja ali pa svetleča, uvela ali celo sveti od aken.

In kaj lahko ti narediš, da bo tvoja koža videti boljše?

Skrivnost je v temeljitem čiščenju, pri katerem je res pomembno, da si dosledna.

Naj kar takoj razčistimo: četudi boš pridno skrbela zanjo, bo lepa kot s spoliranih plakatov le, če v sebi nosiš 'gen čiste polti'. A četudi se tvoj obraz 'sveti' od mozoljčkov ali pa so pore (pre)široke, lahko marsikaj narediš prav z rednim čiščenjem.

Tvoja koža

“Je obramba telesa pred vdorom snovi v telo in pred izgubo snovi iz telesa. Če te obrambe ne bi bilo, bi bila kepa vode, ko bi skočila v bazen, ali izsušena gmota, ko bi se sončila sredi dneva,” je slikovita Anja Rednak Jakšić, strokovnjakinja in vodja kozmetičnega studia Awell, ki razlaga:

“Za takšno zaščito je koža oblikovala dve obrambni črti: prva obramba je plast zlepljenih beljakovinskih celic (predstavljaj si jih kot opeko in cement), druga obramba pa je maščobna plast na površini kože, ki jo tvorijo lojnice, znojnice in bakterije.”

Ja, tudi v tvoji koži so bakterije, tako kot v črevesju, in če so pogoji zanje dobri, delajo v korist kože, če pa se okolje poruši, postanejo patogene – povzročijo akne (vnetje lojnice), rdečico, srbečico.

Torej neravnovesje tvoje kože povzročijo patogene bakterije, ki se začnejo razmnoževati, ker druga zaščita ni pravilna.

Kaj ima s tem čiščenje?

“Čiščenje kože vpliva na drugo obrambo: maščobno plast,” pravi Anja, ki poudarja, da je to varovalo koža zelo potrebuje.

“Če ga primanjkuje, koža začne izgubljati vlago, kot bi se začel 'sušiti cement', bakterije pa začnejo prodirati med beljakovinske celice (predstavljaj si jih kot opeke).

Ker tam ni več kisika, se začnejo razmnoževati in postanejo patogene – povzročijo razdražljivost, srbečico, rdečico ali akno. To se zgodi, kadar kožo čistimo s pregrobimi čistilnimi sredstvi ali prevečkrat čistimo kožo,” opozarja Anja.

“Vsakič ko kožo čistimo, odstranimo maščobno plast. Koliko je odstranimo, pa je odvisno od čistilnega sredstva. Sama zato vedno predpišem čistilno mleko, saj nežno odstrani umazanijo, njegova sestava pa obenem povrne maščobo. Svežino čiščenja kože namreč začutimo zaradi vode in ne zaradi čistilnega sredstva,” pravi Anja.

Zakaj ne gel, milo ali pena?

“Čistilnega gela, mil in pen (sredstva iz enakih sestavin z drugačnim agregatnim stanjem) se zelo izogibam, ker so grobi in odstranijo vso maščobo z obraza.

Občutek tisti trenutek je svež. Vendar z njimi kožo izzovemo, ji povzročimo paniko. Izgubila je namreč drugo obrambo, zato so možgani poslali signal lojnicam, naj delajo, delajo, delajo ... da obrambo čim prej dobijo nazaj.

Zato se bo koža čez dve do štiri ure po čiščenju že mastno svetila (10 minut po čiščenju pa jo bo vleklo skupaj). Ker geli, mila in pene dnevno odstranjujejo obrambno zaščito, koža dela maščobo na zalogo.

Dolgoročno torej sami poskrbimo, da je mastna koža vedno mastna,” začarani krog nepravega čiščenja opisuje Anja, ki čistilni gel predpiše le izjemoma:

“Predlagam ga le v času pubertete ob prisotnosti aken. Preden predpišem gel za čiščenje obraza, želim kožo pregledati in se prepričati, da ni že nastopila površinska dehidracija. Kadar odobrim uporabo čistilnega gela, stranko naročim na redne kontrole dehidracije povrhnjice.”

Tudi olja čistijo

Zadnje čase so olja moderna in če ti odgovarjajo, jih lahko uporabljaš brez skrbi, pomembno je le, da so hladno stiskana.

“Če imaš suho ali zrelo kožo, lahko čistilno mleko nadomestiš z oljem, ker ima v tvojem primeru koža že tako slabo zaščito in jo olje nadgradi. Pomembno pa je, da se čiščenja z oljem lotiš pravilno,” opozarja Anja, ki razlaga pravilen postopek:

“Obraz umiješ z vodo, naneseš olje, spereš s toplo vodo, nato naneseš isto ali drugo olje za nego, hranjenje. Zelo pomembno pa je, da čistilna olja ne vsebujejo voskov, parafinov ali parabenov,” poudarja Anja in dodaja:

“Pomembno je, da je olje hladno stiskano, naravno.”

Miceralni marketing

“Pa so nas spet ujeli v tržno zanko,” sem pomislila, ko mi je Anja razložila, kaj so v resnici miceralne vodice. Ker – niso nič novega!

“Micerali so molekule, ki se obrnejo tako, da ujamejo maščobo in umazanijo v koži. Vendar so micerali v vseh čistilnih sredstvih že od nekdaj, le da so zdaj postali prodajni hit,” pravi kozmetičarka.

Lušči, a pazi, s čim

Pilingi so v redu za tvojo kožo, če niso pregrobi in če jih ne izvajaš prevečkrat.

“Odstranjujejo beljakovinske celice. Če so primerni, so zaželeni, saj kožo izzovejo k hitrejši menjavi (obnovi) beljakovinskih celic,” razlaga Anja, ki nam je zaupala, kakšni so dobri pilingi:

Biti morajo v kremni ali oljni osnovi, nikoli v gelu. Če so v gelu, namreč odstranijo drugo obrambno zaščito in načnejo prvo,” pravi Anja, ki dodaja:

“Si predstavljaš paniko kože?”

Pazi tudi, da so delčki v tvojem pilingu okrogli. Kristali (sol, sladkor) imajo robove, ki poškodujejo kožo, zato se bo neenakomerno obnovila.

Poškodovana koža naredi krastico, se bolj odebeli kot nepoškodovana, posledice pa so sivkasta barva kože in luščenje čez štiri do sedem dni.

Delčki morajo biti čim manjši. Delček, velik kot mivka, je 200-krat večji od ene kožne celice. Kot bi jo povozil avtobus!

Bolj ko bo delček droben, bolj enakomeren in natančen bo piling. Seveda pa morajo biti delčki trdi. Za to so najbolj primerne kamnine.

“Če imaš občutek, da piling potrebuješ že po enem tednu, imaš premočan piling. Piling naredimo po potrebi, ko vidimo, da je koža utrujena. Velikokrat je to povezano s počutjem telesa, stresom, hormonskim nihanjem,” razlaga Anja Rednak Jakšić.

Glinena maska ali piling

Naredi si jo enkrat na teden.

“Glina ima sposobnost vezanja nase, je najboljše sredstvo za čiščenje. Če je vlage dovolj, si z njo lahko narediš masko, drugače pa jo uporabljaj izključno pod tušem, s čimer boš naredila tudi najboljši piling.

Ali pa naredi masko v banji; ko se začne sušiti, jo navlaži; ne dovoli zategovanja obraza. Čez dva do tri mesece po uporabi bo koža čudovita. Če imaš mastno in aknasto kožo, dodaj kapljico čajevca, sivko za pomiritev, osvežitev, rožmarin za pospešitev obtoka, vrtnico pa za tonus.”

Zakaj je čiščenje kože na obrazu pomembno?

Tako kot se vsak dan tuširaš, da odstraniš umazanijo, izločke kože (pot ...), da se osvežiš in bolje počutiš, si tudi tvoja koža na obrazu, ki je v nasprotju s telesom gola, saj nima zaščite iz oblačil, želi, da z nje odstraniš dnevno umazanijo.

Kako, kdaj, kolikokrat?

“Kožo obraza čistimo enkrat na dan, najbolje zvečer, zjutraj pa jo le osvežimo z vodo,” opisuje postopek Anja:

“Kožo vedno umijemo najprej s toplo vodo. Na vlažen obraz nanesemo čistilno sredstvo in z rokami umijemo obraz. Čistilno sredstvo skupaj z umazanijo odstranimo z mlačno vodo in obraz popivnamo z brisačo.”

Pri čiščenju kože je torej pomemben pravilen način uporabe, ki je enak pri uporabi kateregakoli čistilnega sredstva.

Preden se ponovno naličiš

Takrat vedno skrbno očisti obraz; saj se pigment ob prisotnosti pH-ja na koži, delovanju bakterij in encimov razbarva.

"Če želiš svež videz, ličila odstrani s čistilnim mlekom ali oljem."

S tem boš obnovila tudi pH, ki ga je porušil puder, saj ta nase vleče vodo in vlago, zato po približno petih urah koža postane težka, sivkasta ali zelo mastna.

To pomeni, da ima že porušeno ravnovesje. Ko s čistilnim sredstvom odstranimo makeup, pa vzpostavimo barierno zaščito.”

Zvečer vedno odstrani ličila!

Pigmenti namreč mašijo pore. Več por ko imaš zamašenih, manj lojnic lahko opravlja svojo nalogo – izdeluje drugo obrambno črto.

Kaj dela čistilno sredstvo?

Vloga vsakega čistilnega sredstva je, da tvori micerat, ki ujame umazanijo, ličila. Nato z vodo vse skupaj odstrani.

Preizkus

Če je tvoja koža čez dva dni po uporabi novega čistilnega sredstva čudovita, pomeni, da stvar ni dobra!!!! “Pregrobo si jo očistila in jojo učinek bo prehitro prišel nazaj,” opozarja kozmetičarka.

Izdelki za nego, ki jih uporabljamo Cosmo punce ...

1 Micelarno vodo so na začetku devetdesetih izumili prav v Bioderminih laboratorijih. Miceli se na bombažni blazinici odprejo kot magnet in ujamejo nečistočo in ličila.

Tako boš z eno potezo obkljukala tri stvari – odstranjevanje ličil, čiščenje kože in njeno vlaženje. Sedaj boš micelarno vodico našla v pakiranju, ki ti omogoča, da vatko le pritisneš in se prepoji z njo.

Micelarna vodica, Bioderma Sensibio H2O (11,65 €)

Urednica Manca Čampa Pavlin pravi: “To je produkt, ki si ga vedno kupim na zalogo, saj me še nikoli ni razočaral. Všeč mi je občutek svežine, učinkovitost in to, da ne pušča nepravilnosti na koži.”

2 Čistilno olje s svilnato teksturo s krožnimi gibi vmasiraj po obrazu, tudi po ustnicah in očeh.

Ob stiku z vodo se bo olje spremenilo v mlečno emulzijo, ki bo kožo rešila nečistoč in sebuma ter jo pustila mehko in popolnoma navlaženo.

Olje brusnic, mareličnih pešk in sončnično olje izboljšajo funkcijo zaščite kože, v koži ohranjajo vlažnost, ji vrnejo sijaj ter jo hkrati nahranijo in regenerirajo.

Čistilno olje, Matis Comfort Cleansing Oil (32,50 €)

Maja Sotošek: “Pri olju mi je najbolj všeč njegov nanos, saj se ob stiku z vodo spremeni v mlečno emulzijo, ki jo nanašam veliko lažje kot navadno olje. Koža po nanosu je mehka in sijoča.”

3 Tudi za to lepotno rešitev se moramo zahvaliti Japonkam. Gobice so narejene iz konjac gomolja, rastline, ki je izjemno bogata z vlago in jo uporabljajo tako za prehrano kot tudi v zdravilstvu in kozmetiki.

Poleg obilice vode so gobice polne koži prijaznih dobrot, kot so minerali in antioksidanti.

To je čudovit naraven in nežen način čiščenja kože in popolnoma prijazen do narave. Po želji pa jo lahko uporabljaš tudi s čistilnimi izdelki.

Konjac gobica za mastno in nečisto najstniško kožo, The Konjac Sponge Company bambusovo oglje (12,99 €)

Naša novinarka Tina Curk pravi: “Gobice so bile zame pravo odkritje, saj svoje kože ne želim po nepotrebnem izpostavljati kemikalijam. Čiščenje je postala prijetna večerna rutina, ko se pocrkljam z njenim masažnim učinkom (spodbuja mikrocirkulacijo in s tem rast novih celic) in odidem spat z občutkom mehkobe in popolne očiščenosti.”

4 Chanel je predstavil dvofazni odstranjevalec za obraz proti onesnaženju. Le Bi-Phase Visage je sestavljen iz dveh faz, vsaka s svojo aktivno učinkovino.

Vodna vsebuje modro mikro algo, ki zaščiti celice pred mikro stresi zaradi onesneževanja, faza emulzije pa z izvlečkom morskega osočnika poskrbi za krepitev kože.

Ko izdelek pretreseš, dobiš mlečno raztopino s čistilnim in zaščitnim delovanjem.

Dvofazni odstranjevalec, Chanel Le Bi-Phase Visage (37,99 €)

Naša novinarka Anamarija Lukovac pravi: “Izdelek na obrazu pusti zelo svež občutek in temeljito odstrani vse sledi ličil. Po odstranjevanju je koža navlažena in pripravljena na nadaljnjo večerno nego.”

5 To čistilno mleko je narejeno po kriterijih narave, saj so arganovo, karitejevo in avokadovo olje ter olje makedamije, objeto z alojo, popolna kombinacija, ki obnavlja zaščitni plašč. 

Poleg odstranjevanja nečistoč je tudi začetek nege, saj s svojo bogato zgradbo vitaminov A in E, alojo, hialuronsko kislino in ognjičem poskrbi za svežo in nežno kožo.

Čistilno mleko z arganovim oljem, Alter Skin (15,80 €)

Naša novinarka Petra Cvelbar pravi: ‘“Zelo pomembno mi je, kaj dam vase, pa tudi, kaj nanesem nase, zato uporabljam izključno izdelke iz naravnih sestavin. Ta izdelek mi je všeč, ker je odgovor na moja prepričanja, hkrati pa je izjemno učinkovit.”

6 Krtačka za čiščenje obraza z mikrooscilacijami nežno globinsko čisti kožo. Primerna je tudi za občutljivo kožo.

Krtačka za čiščenje obraza in epilator za obraz Braun Face 851 (ok. 66,75 €)

Naša novinarka Petra Arula pravi: “Sprva sem bila nad njo navdušena. Nežno, a odločno je z mojega obraza odstranila vsa ličila, koža je bila po krtačenju obnovljena, sijoča.

Po navodilih proizvajalca sem po obrazu delala nežne krožne gibe dvakrat na dan po nekaj minut. Zjutraj so me zbudili, zvečer osvežili.

A že po nekaj dneh moja koža ni več sijala, temveč je postala rdeča in se je začela luščiti ter prosila predaha od novega ritma. Zdaj kožo čistim s krtačko takrat, ko odstranjujem puder (ob redkih priložnostih) ali ko začutim, da bi ji prijalo močnejše čiščenje.”

7 Glikolična kislinaVital plus GLY

Neguje kožo s koncentriranimi kapljicami na osnovi glikolične kisline; primerna je za nečisto, mešano ali zrelo kožo.

Glikolična kislina deluje na celice v roženi plasti povrhnjice, tako da nežno odstranjuje površinske plasti, s čimer dobimo nežen piling, ki omogoča obnovo kožne površine.

Koncentrirane kapljice na osnovi glikolične kisline, Vital Plus Active GLY (9,99 €)

Naša novinarka Nina Vidrih pravi: “Priznam, sama uporaba izdelka ni najbolj prijetna, saj prvih petnajst minut čutiš rahlo pikanje in ščemenje, moja koža tudi rahlo pordeči, zato si ga nanesem pred spanjem. A z njegovo uporabo so moje pore veliko manj razširjene, poklobčki na njih pa so izginili.”

Besedilo: Petra Arula, Tina Curk
Fotografije: Getty Images, promocijsko gradivo